Dispečerska služba

034/336-238; BESPLATNI POZIV: 0800/034-033

Kragujevac posle 50 godina dobija čist vazduh

04.02.2022

Zainteresovanost republičkih medija ukazuje samo na to da višedecenijski problem koji "Energetika" DOO Kragujevac ima nije lokalnog karaktera.

Jutrošnje gostovanje Direktora "Energetike" DOO, Andreje Ilić,  u Jutarnjem programu Prva TV i pitanja koja akcenat stavljaju, pre svega, na pitanja iz oblasti ekologije, ukazuju na to da rešavanje višedecenijskog problema, rada kotlova na ugalj, ne interesuje samo Kragujevčane.

U razgovoru, Direktor "Energetika" DOO nedvosmisleno govori o rešavanju gorućeg problema zagađenja vazduha kroz realizaciju projekta modernizacije kotlova na ugalj, prelaskom  rada kotlova na  prirodan gas.

Ovo je poslednja grejna sezona u kojoj će se Kragujevčani grejati  preko kotlova na ugalj i imati problema sa velikim zagađenjem vazduha.

"Energetika" DOO, posle 50 godina rada kotlova na ugalj, prelazi  na prirodan gas kao glavni energent za proizvodnju toplotne energije kroz realizaciju  investicije u  vrednosti od oko petnaest miliona evra.

"Ovo je poslednja grejna sezona u kojoj će se glavni izvor toplote u sistemu daljinskog grejanja koristiti ugalj kao energent. U toku su radovi izgradnje nove kotlarnice ukupne snage 110 MW,  koja će koristiti prirodni gas kao energent. Očekivano projektovano smanjenje zagađenja životne sredine biće jako veliko, što znači da će ukupno  smanjenje ugljenikovih oksida biti za preko 70%. Potpuno ćemo eliminisati sumpor, potpuno ćemo eliminisati pm čestice iz izduvnih gasova ,,Energetike,, DOO, azotovi oksidi će biti na nivou koji će biti daleko ispod i najstrožih ekoloških standarda. Projekat modernizacije kotlova se pravi prema najboljoj mogućoj tehnologiji.", rekao je Andreja Ilić.