Dispečerska služba

034/336-238; BESPLATNI POZIV: 0800/034-033

Održana Sednica Upravnog odbora toplana Srbije

29.04.2021

27.4.2021. godine održana je Sednica Upravnog odbora toplana Srbije. U svečanoj sali hotela Šumarice ,,Energetika,, doo Kragujevac je bila  domaćin ovogodišnje 12. Sednice.

,,Energetika,, doo Kragujevac  je jedan od četiri najveća sistema dalјinskog grejanja  u Republici Srbiji i njen predstavnik je član Upravnog odbora Udruženja.

Poslovno udruženje ,,Toplane Srbije,, postoji od 1997. Godine. Osnovano je za ostvarivanja prava i obaveza sistema dalјinskog grejanja,ali i zbog međusobne pomoći sistema dalјinskog grejanja  u svim oblastima rada, organizovanog snabdevanja energentima. Jedan od zadataka je i  afirmacije sistema dalјinskog grejanja u energetskom sistemu i permanenatnog stručnog usavršavanja kao i edukacije krajnjih kupaca o efikasnom korišćenju toplotne energije i promenama okvira u oblasti energetike.
 Na sednici su sumirani  rezultati  dosadašnjih aktivnosti, ali i utemelјeni dalјi pravci načina rada na sistemu dalјinskog grejanja u Srbiji.
Učesnici ovogodišnje 12. Sednice Uparvnog odbora poslovnog udruženja,,Toplane Srbije,, :

1.    JKP Novosadska toplana
2.    Beogradska elektarana
3.    Energetika doo Kragujevac –
4.    JKP Toplana Niš
5.    JKP Toplana Bor
6.    JKP Subotička Toplana
7.    JEP Toplana Kralјevo
8.    JKP Toplovod Obrenovac
9.    JKP Energetika Trstenik
10.    JP Grejanje Smederevo
11.    JKP Toplana Leskovac
12.    Poslovno udruženje „Toplane Srbije
13.    Sednici su prisustvovali i predstavnici Grada Kragujevca

Na  sednici je  razmatran  izveštaj o sigurnosti snabdevanja toplotnom energijom u predhodnom periodu.  Izveštaj o predhodnoj grejnoj sezoni  se kasnije predstavlјa Radnoj grupi za sigurnost snabdevanja energijom i energentima Ministarstva rudarstva i energetike.
Na sednici je usvojen plan rada za ovu godinu sa jasno definisanim zadacima.
Udruženje je u poredhodnom periodu bilo aktivno i na području  zakonodavnih rešenja koji afirmišu postavlјene cilјeve razvoja snabdevanja toplotnom energijom.
Zadatak Udruženja je i kreiranje strateškog okvira za afirmaciju sistema dalјinskog grejanja u budućnosti, načina grejanja velikih gradova. Radi se i na tri klјučna sektorska zakona izmena i dopuna zakona o energetici, zakon o  racionalnoj upotrebi energije, zakon o obnovlјivim izvorima energije.
 Kako iskoristiti sve obnovlјive   izvore toplotne energije,  efikasan način dopreme do  korisnika , korišćenje svih mogućih potencijala otpadne toplote iz obnovlјivih izvora enregije, samo su deo zaklјučaka sa 12. Sednice.