Dispečerska služba

034/336-238; BESPLATNI POZIV: 0800/034-033
05.10.2022

Završen projekat modernizacije daljinskog grejanja u ,,Energetici,,

Današnja poseta ministarke zaštite životne sredine Irene Vujović zejedno sa gradonačelnikom Kragujevca Nikolom Dašićem i generalnim direktorom „Energetike,, doo  dr Andrejom Ilićem Matične lokacije ,,Energetika,, doo,  pokazuje veličinu projekta koju je ,,Energetika,, doo zajedno sa gradom Kragujevcom uspela da realizuje.

Ponosno smo danas stajali pored ministarke Irene Vujović i svim građanima Kragujevca, tek sad svesni onoga šta smo uspeli da realizujemo zajedno sa gradom Kragujevcom. „Energetika“ doo je projekat modernizacije daljinskog grejanja u Kragujevcu, vredan od oko 18 miliona evra, a finansiran iz kreditne linije Evropske banke za obnovu i razvoj, uspela da završi. Pored prve faze projekta, u kojoj su kotlovi na ugalj zamenjeni kotlovima na prirodni gas, realizovaće se  druga faza u okviru koje se planira saniranje pepelišta u krugu „Energetike,, doo.

Danas, u prisustvu ministarke zaštite životne sredine Irene Vujović i gradonačelnika Grada Kragujevca Nikole Dašića, obišli smo našu novu kotlarnicu koja će, od ove grejne sezone, grejati građane Kragujevca.  Prva faza projekta sistema modernizacije grejanja sistema daljinskog grejanja je uspešno završena.

Ovo nije iskorak, već skok u topliji, ekološki čistiji, lepši i zdraviji Kragujevac. Na ovaj način, ne samo da ćemo unaprediti životnu sredinu, nego ćemo građanima Kragujevca pružiti još kvalitetnije i bolje grejanje. Instalirano je pet novih kotlova na gas, završen je remont svih kotlarnica kao i rekonstrukcija delova distributivne mreže. Grejna sezona za 22 000 korisnika počinje 15. oktobra, a ukoliko vremenski uslovi to zahtevaju ,,Energetika,, je spremna da počne sa grejanjem odmah, rekao je Andreja Ilić,  direktor „Energetike“ doo.

Ostvaren je cilj, u predviđenom roku da se pređe na ekološki prihvatljiv energent i najsavremeniju tehnologiju, a samim tim obećano unapređenje kvaliteta života u Kragujevcu, od ove grejne sezone, će se osetiti. „Energetika“ doo greje više od 22 000 potrošača u Kragujevcu i realizacijom ovog projekta je uspostavljen održivi razvoj sistema daljinskog grejanja u Kragujevcu balansiranjem tehnološkog, ekonomskog, socijalnog i faktora životne sredine. Modernizacijom kotlova se podrazumeva rešavanje višedecenijskog problema koji imaju Kragujevčani.

Pozitivni efekti ugradnje novih kotlova na gas će biti višestruki i dugoročni. Primenom nove, najsavremenije tehnologije u Evropi, koja će biti implementirana i promenom energetnata, grejanje će biti kvalitetnije sa manjim potencijalnim rizicima i minimalnim odrazom na životnu sredinu i, po rečima gradonačelnika Kragujevca Nikole Dašića,   zahvaljujući ovom projektu Kragujevac se posle šest decenija oslobađa jednog velikog zagađivača. Konačno smo novim generacijama omogućili da udišu zdrav vazduh i to je najvažnije. Ne samo da dozvoljavamo sledećim generacijama da udišu bolji i čistiji vazduh, već  i kao grad smo ponosni što smo naišli na podršku  cele države koja je prepoznala važnost ovog projekta, bez koje  bi bilo nemoguće realizovati celokupan projekat.

,,Danas je i moje neizmerno zadovoljstvo jer je ovo jedan od najvećih projekata kojim je rukovodilo Ministarstvo zaštite životne sredine koji je upravo  završen i počeo je sa radom. Zamenjeni su kotlovi u toplani Grada Kragujevca, čitava zgrada „Energetike,,  je sređena, sve je rađeno po svetskim standardima i sad smo imali priliku da obiđemo postrojenje kojim možemo da pariramo svakom Evropskom gradu. Realizacijom ovog projekta, što je najbitnije, obezbeđujemo Kragujevčanima kvalitetniji život,, , izjavila je ministarka Irena Vujović.

Modernizacija kotlova je samo prva faza projekta koji podrazumeva i rešavanje problema pepelišta, koje posebno opterećuje stanovnike u naseljima Pivara i Lekina bara. Uklanjanje preko 40 000 tona nagomilanog pepela, obuhvaćeno je drugom fazom projekta i planirano je početkom naredne godine. Za realizaciju druge faze projekta odvojeno je dodatnih 4 miliona evra.

 


03.10.2022

„Energetika“ d.o.o. spremno ulazi u grejnu sezonu

Poštovani korisnici,
„Energetika“ d.o.o.  spremno ulazi u predstojeću 2022/2023 grejnu sezonu.

Obaveštavamo naše cenjene korisnike da ćemo početi, u narednom periodu, sa toplim probama.

Potrebno je proveriti sekundarne instalacije i kvarove prijaviti, kako bismo reagovali na vreme i sprečili, eventulanu, havariju.


20.09.2022

Počeci realizacije projekta za korišćenje obnovljivih izvora energije u "Energetici"

Klimatske promene postaju sve snažnije, nanose štetu ukupnom razvoju privrede, stvaraju  ekološku neravnotežu i izazivaju neodrživ razvoj. Izbor zelenih investicija od strane kompanija je neophodan za ekonomije zelenog rasta uopšte, a posebno za strategiju zelenog rasta Srbije. Prepoznavanje ovoga problema ujedinilo je današnje učesnike sastanka na kome je jedan od 11 gradova Srbije i grad Kragujevac koji  započinje proces modernizacije sistema daljinskog grejanja i, od danas, korišćenje obnovljivih izvora energije.

U ime grada Kragujevca Memorandum o razumevanju sa potpredsednicom Vlade Srbije i ministarkom rudarstva i energetike, prof. dr Zoranom Mihajlović, direktorom Evropske banke za obnovu i razvoj za Zapadni Balkan Mateom Kolanđelijem i Nj.E. Ursom Šmidom ambasadorom Švajcarske u Srbiji, potpisali su gradonačelnik  Kragujevca Nikola Dašić i direktor ,,Energetike“ Andreja Ilić.

Danas ne postoje važnija i skuplja reč od energije i energetske bezbednosti. Podaci kažu da se danas proizvodi 37 GWh toplotne energije iz obnovljivih izvora energije. Realizacijom planiranih projekata u 11 lokalnih samouprava, iz OIE ćemo proizvoditi 197 GWh toplotne energije, odnosno 3,5 puta više. Takođe, ovi projekti će rezultirati smanjenjem emisije ugljendioksida za oko 25.000 t godišnje. Svaka tona, svaki kilogram gasova i čestica manje znači kvalitetniji život , poručila je Zorana Mihajlović

Prisutnima se obratio i Mateo Kolanđeli regionalni direktor EBRD – a za zapadni Balkan koji je istakao da je u svetlu krize značaj projekta započetog pre godinu dana još veći. Ovo će biti primer kako da ubrzamo energetsku tranziciju, poboljšamo energetsku bezbednost i unapredimo kvalitet vazduha.

Prema rečima ambasadora Švajcarske u Srbiji Ursa Šmida, obe naše zemlje suočavaju se sa izazovima kada je reč o smanjenju emisija sa efektom staklene bašte i trudimo se da povećamo procenat OIE koje koristimo za proizvodnju energije. Projekat će pokazati kako sistem daljinskog grejanja u Srbiji može da funkcioniše korišćenjem OIE, stvarajući tako primer najbolje prakse i razvijajući tržište za zelene i inovativne tehnologije.

U Memorandumu je za Kragujevac planirano finansiranje dva projekta:  Korišćenje otpadne toplote iz Državnog data centra i Izgradnja kotla na biomasu na matičnoj lokaciji u Energetici.
Vrednost projekta je 40,5 miliona evra. EBRD, sa kojim se prvi put sarađuje na ovaj način, kreditira projekat sa 30 miliona evra, a švajcarska vlada i EU doniraju 7,5, odnosno tri miliona evra. U naredne četiri godine svi projekti će biti gotovi i omogućiće da i drugi gradovi koriste obnovljive izvore za proizvodnju toplotne energije.


13.06.2022

OBAVEŠTENJE ZA KORISNIKE

Poštovani korisnici,
ugovore o snabdevanju toplotnom energijom ,,Energetike,, doo,  koje ste dobili na kućnu adresu,  možete da donesete u prostorije Gradske toplane, u ulicu  Nikole Pašića broj 15, svakog radnog dana od 7 do 15 časova.

Porebno je dostaviti jedan potpisan primerak.


24.05.2022

Radovi na modernizaciji daljinskog grejanja u ,,Energetici,, idu po planu i privode se kraju

Do sada je pristigao veći deo opreme kao što su kotlovi, gorionici, izmenjivači toplote, kotlovske pumpe, veći deo sistema za održavanje pritiska, pristigle su sve cevi za distributivne vrelovode. Očekivani efekti modernizacije sistema, nakon završetka izgradnje i rekonstrukcije ,,Energetike,, , ukupnog toplotnog kapaciteta na Matičnoj lokaciji nove kotlarnice, sa ekonomajzerima je 112 MW, ogledaju se u sigurnosti u isporuci toplotne energije, povećanju stepena korisnosti, smanjenju potrošnje energenata i gubitaka primarne energije kao i smanjenju aerozagađenja. Sve navedeno nedvosmisleno pokazuje opravdanost ulaganja u modernizaciju sistema daljinskog snabdevanja toplotnom energijom u ,,Energetici,,.

Radovi na modernizaciji daljinskog grejanja u ,,Energetici,, teku planiranim tempom , na zadovoljstvo generalnog direktora ,, Energetike,, dr Andreje Ilića, svih zaposlenih, a nadamo se, uskoro i svih naših sugrađana, tako da su svi kotlovi postavljeni na svoje mesto. Izvršeno je oko 70% postavljanja cevi i armature unutar kotlarnice, postavljene su posude za održavanje pritiska u kotlovskom krugu, a u toku je montaža posuda za održavanje pritiska u distributivnom sistemu, radi se na izradi sistema za hemijsku pripemu vode, postavljeni su dimnjaci visoki 42 metra, radi se na postavljanju dimnjaka i eksplozivnih klapni, elektro ormari se sklapaju u prostorijama izvođača i instalirane su kotlovske pumpe.

U toku je postavljanje cevnih nosača za distributivne vrelovode, do pređašnjeg mesta transformacije toplotne energije.

Napominjemo da je za celokupan projekat odvojeno 18 miliona evra i ulažemo nesebično napore da se plan realizuje u planiranom roku.


01.04.2022

Tragedija u rudniku Soko

Povodom tragedije koja se, rano jutros, desila u rudniku Soko, generalni direktor ,,Energetike,, dr Andreja Ilić poslao je telegram saučešća direktoru JP PEU Resavica:

Poštovani Saša Spasić,

Sa tugom i žaljenjem sam primio vest o tragediji koja je potresla ne samo aleksinački kraj, već celu Srbiju.
U ime kolektiva ,,Energetika,, doo Kragujevac,  kao i u lično, želim da primite najdublje izraze saučešća povodom tragedije koja vas je zadesila.
Molim Vas da izraze najiskrenijeg saučešća prenesete porodicama nastradalih.,,

U jutrošnjoj tragediji u rudniku Soko poginulo je 8 rudara,  a oko 20 je povređeno.

 


08.03.2022

Peti kotao je stigao u krug ,,Energetike,, doo

Sinoć je u ,,Energetiku,,  stigao i peti  blok kotao.  Dolaskom  poslednjeg od pet predviđenih kotlova,  stvoreni su uslovi za početak montaže predhodna četiri blok kotla koja  su pristigla ranije u krug ,,Energetike,, doo.   Planovi da se Matična lokacija, u kojoj se još uvek koristi ugalj kao glavni energent, osavremeni i postavi kotlarnica koja je koncipirana i projektovana po najsavremenijoj tehnologiji,  se realizuje.

Postavljanjem petog blok kotla planovi za modernizaciju i osavremenjivanje daljinskog grejanja ,,Energetike,, doo sigurno se privodi kraju sa velikim očekivanjima od sledeće grejne sezone.

 


28.02.2022

POČETAK POSTAVLJANJA KOTLOVA NA GAS

Sa nestrpljenjem smo čekali dolazak kotlova, čak i oni koji nisu verovali u realizaciju modernizacije daljinskog grejanja ,,Energetike,, doo, sa strepnjom su iščekivali da se ostavari najavljeno jer znamo koliko je za sve nas prelazak na grejanje na prirodan gas bitan.  
Danas ,,Energetika,, doo je počela sa postavljanjem kotlova na gas. Neverica nestaje, nestrpljenje da se vidi koje benefite će nam doneti raste. Dok čekamo isporuku petog blok kotla, ne gubimo vreme. Realizacija plana modernizacije daljinskog grejanja ,, Eneregetika,, doo je u toku. Postavljaju se četiri od pet kotlova koja su predviđena za ugradnju modernijeg, savremnijeg sistema za daljinsko grejanje.

Ranije pristigli plato je postavljen na kome je dizalica nosivosti 500 tona, skinut je deo krova na fabrici da bismo danas spremno dočekali početak postavljanja kotlova na ležišta na kojima je u toku njihova montaža, opremanje i formiranje svih cevnih elemenata.

Napominjemo da je ovo poslednja sezona grejanja na ugalj, posle čega nas očekuju, na obostrano zadovoljstvo, dugoočekivani čistiji dani za Kragujevac.

 


28.02.2022

Poštovani korisnici,

Projekat modernizacije sistema grejanja u ,,Eneregtici,, doo Kragujevac, prelazak kotlova na gas, nastavlja se istim intezitetom.

U subotu, 26.2.2022. su stigla još dva kotla. Od ukupno 5 blok kotlova, 4 su u krugu ,,Energetike,, doo.

Ulaganje svih raspoloživih kapaciteta da se planirana modernizacija daljinskog grejanja završi u roku se , uveliko, realizuje .

 


28.02.2022

Obaveštenje

U petak, 25.2.2022., održana je, u prostorijama Opštine Grada Kargujevca,  javna prezentacija projekta Studije procene uticaja na životnu sredinu u okviru projekta rekonstrukcije kotlarnice „Zastava“ i rekonstrukcije dela vrelovoda od termocentrale TC-1 do termocentrale TC-2 .

Obrađivač studije, Bratislav Krstić, direktor firme ,,Ekovok2017,, iz Beograda, u izlaganju prezentacije je istakao da je Studija bila objavljena u sredstvima informisanja i na javnom uvidu preko 20 dana, tako da su zainteresovani organi, organizacije i svi zainteresovani mogli da budu upoznati sa svime šta je u njoj rađeno.

Prezentacji , koju je izlagao Bratislav Krstić, obrađivač studije, su prisutvovali Dragan Marinković načelnik Gradske uprave za razvoj i investicije, Velibor Stevanović, izvršni direktor ,,Energetika,, doo predstavnici medija, predstavnici ekoloških udruženja, predsednici mesnih zajednica iz Kragujevca kao i nekoliko zaineteresovanih građana.

Sve popularnija tema koju je ,,Energetika,, doo , malo neuobičajenim redosledom, prvo primenila u praksi, pa kasnije u teoriji, je pokušaj da i ostale institucije kao i građane pojedinačno motiviše da slede njen primer i da aktivno razmišljaju na koji način mogu učestvovati u smanjenju količine nezdravih materija koje građani udišu prelaskom na ekološki prihvatljive energente ili prelaskom na daljinsko grejanje. Na problem zagađenja vazduha ukazao je Dragan Marinković, načelnik Gradske uprave za razvoj i investicije, rekavši da kompletno smanjenje loših čestica u vazduhu delom će se smanjiti prelaskom rada kotlova ,,Energetika,,doo na prirodni gas, a da u svemu moraju učestvovati i ostali da bismo napravili jednu celinu koja će nam omogućiti da vazduh bude onakav kavom svi težimo-nezagađen .

,, Što se tiče ,,Energetike,, doo, neće biti zagađenja i svi će parametri , koji se odnose na emitovanje loših čestica, biti i ispod zakonskog propisanog minimuma. Grejanje na gas je ekološki prihvatljivo i od sledeće grejne sezone imaćemo mnogo kvalitetniji vazduh u Gradu Kragujevcu, ali moramo imati u vidu da u Kragujevcu imamo preko 30.000 individualnih ložišta koji se greju na čvrsta goriva i doprinose aerozagađenju i ,nadmo se, da ćemo u nekoj skorijoj budućnosti imati rešenje i za to da individiualni potrošači pređu na ekološki prihvatljive energente ili na sistem daljinskog grejanja“, rekao je Dragan Marinković, načelnik Gradske uprave za razvoj i investicije.

Na pitanja građana i predsednika mesih zajednica šta to konkretno znači za Kragujevčane, Velibor Stevanović, izvršni direktor ,,Energetika“ doo je rekao:

,, Reč je o jednom od najznačajnijih projekata za Kragujevac koji se realizuje uz podršku Vlade Republike Srbije i Ministarstva za zaštitu životne sredine. Dva, od ukupno pet kotlova, već su stigla u „Energetiku“ a isporuka preostala tri kotla očekuje se veoma brzo, nakon čega počinje njihova ugradnja u novo postrojenje. U svakom slučaju, sada je sasvim izvesno da će Kragujevčani u narednu grejnu sezonu ući sa kotlovima na gas.
Ovim pokazujemo da gradska vlast i republička vlast brinu o zdravlju naših sugrađana i naše dece, kvalitetu vazduha koji udišemo i generalno boljem funkcionisanja ,,Energetike“ kao preduzeća jer će novi kotlovi zameniti stare koji već 60 godina rade na ugalj, staru tehnologiju novom tehnologijom, po evropskim standardima, sa boljim iskorišćenjem, tako da će benefiti biti dvostruki i ekološki i tehnološki.“

Velibor Stevanović se zahvalio svima na interesovanju i istakao da je ovo zajednički projekat, projekat svih nas iz razloga što svi mi moramo da brinemo o zdravlju, a ovo je jedan od načina da je svaka inicijativa, praćenje parametara zagađenja dobrodošla svima nama kao smernica za dalje napredovanje kao i same realizacije ovog projekta. Ovim se kotlarnica pravi da ne može da bude za pet godina prevaziđena, nego je rađena po evropskim standardima da traje. Predviđeno je takođe, kontinuirano praćenje da u svakom trenutku, u realnom vremenu, možemo da imamo uvid kolika je emisija štetnih materija u vazduhu koja će biti javna, odnosno dostupna svima."

 


08.02.2022

Zastoj u isporuci toplotne energije

Zbog sanacije havarije toplovoda u dvorištu Saborne crkve, dana 8.2.2022. godine bez snabdevanja toplotnom energijom biće svi potrošači u Njegoševoj ulici.

Normalizacija snabdevanja toplotnom energijom se očekuje u toku dana.

 


07.02.2022

Zastoj u isporuci toplotne energije

Zbog sanacije havarije toplovoda u Ulici Radoja Domanovića kod broja 37, dana 07.02.2022.godine, bez snabdevanja toplotnom energijom biće potrošači na sledećim adresama: Tanaska Rajića br.65 i br.68.

Normalizacija snabdevanja toplotnom energijom se očekuje u toku dana.

 


04.02.2022

Kragujevac posle 50 godina dobija čist vazduh

Zainteresovanost republičkih medija ukazuje samo na to da višedecenijski problem koji "Energetika" DOO Kragujevac ima nije lokalnog karaktera.

Jutrošnje gostovanje Direktora "Energetike" DOO, Andreje Ilić,  u Jutarnjem programu Prva TV i pitanja koja akcenat stavljaju, pre svega, na pitanja iz oblasti ekologije, ukazuju na to da rešavanje višedecenijskog problema, rada kotlova na ugalj, ne interesuje samo Kragujevčane.

U razgovoru, Direktor "Energetika" DOO nedvosmisleno govori o rešavanju gorućeg problema zagađenja vazduha kroz realizaciju projekta modernizacije kotlova na ugalj, prelaskom  rada kotlova na  prirodan gas.

Ovo je poslednja grejna sezona u kojoj će se Kragujevčani grejati  preko kotlova na ugalj i imati problema sa velikim zagađenjem vazduha.

"Energetika" DOO, posle 50 godina rada kotlova na ugalj, prelazi  na prirodan gas kao glavni energent za proizvodnju toplotne energije kroz realizaciju  investicije u  vrednosti od oko petnaest miliona evra.

"Ovo je poslednja grejna sezona u kojoj će se glavni izvor toplote u sistemu daljinskog grejanja koristiti ugalj kao energent. U toku su radovi izgradnje nove kotlarnice ukupne snage 110 MW,  koja će koristiti prirodni gas kao energent. Očekivano projektovano smanjenje zagađenja životne sredine biće jako veliko, što znači da će ukupno  smanjenje ugljenikovih oksida biti za preko 70%. Potpuno ćemo eliminisati sumpor, potpuno ćemo eliminisati pm čestice iz izduvnih gasova ,,Energetike,, DOO, azotovi oksidi će biti na nivou koji će biti daleko ispod i najstrožih ekoloških standarda. Projekat modernizacije kotlova se pravi prema najboljoj mogućoj tehnologiji.", rekao je Andreja Ilić.


31.01.2022

Poštovani korisnici,

,, Energetika,, doo nastavlja sa realizacijom plana na modernizaciji sistema daljinskog grejanja.

Pored ventilatora svežeg vazduha, gorionika, izmenjivača toplote i dodatna dva kilometra predizolovanih cevi koji su stigli prošle nedelje,  ,,Energetika,, doo je počela sa  pripremnim  radovima  na izradi  platoa na kojem će biti postavljena dizalica neophodna za izgradnju kotlova na gas.

,,Energetika,, doo  ulaže sve raspoložive kapacitete da se planirana modernizacija daljinskog grejanja završi u roku.

 


24.01.2022

Poštovani korisnici,

Zbog najavljene izuzetno niske temperature,  ,,Energetika,, će bez prekida vršiti isporuku toplotne energije svojim korisnicima.

 


11.01.2022

Obaveštenje

Tokom prošle nedelje spoljašnja temperatura nije zahtevala celokupno angažovanje kotlovskih  kapaciteta ,,Energetke,, doo. S obzirom na to da se temperatura osetno promenila u toku dana, to se odrazilo na kvalitet isporučene toplotne energije kod većine korisnika.
Imajući u vidu niske temperature koje su najavljene u narednom periodu, i do 14 u minusu i nagli pad u toku dana, ,,Eneregtika,, doo od danas, u poslepodnevnim časovima, uključuje sve svoje raspoložive kotlovkse kapacitete, tako da pad temeperauture se neće  osetiti kako u domaćinstvima, tako i u službenim prostorijama.
Zbog najavljenih jako niskih temeperatura, danas i sutra,  ,,Energetika,, doo će isporučivati tolptnu energiju celodnevno.

 


04.01.2022

Obaveštenje

Zbog sanacije havarije toplovoda u Ulici Vladimira Rolovića kod broja 25, dana 04.01.2022. godine od 07:30h, bez snabdevanja toplotnom energijom su potrošači na sledećim adresama:
-Vladimira Rolovića br. 23, 25, 27
-Neznanog junaka br.6
-Neznanog junaka br.8, OŠ ,,Mirko Jovanović,,
-Neznanog junaka bb, obdanište ,,Poletarac,,

Normalizacija snabdevanja toplotnom energijom se očekuje u popodnevnim časovima.

 


22.12.2021

OBAVEŠTENJE

U  ,,Energetici,, su u toku pripremni radovi na konstrukciji za buduće postrojenje koje će kao glavni energent koristiti prirodni gas. Tim povodom, radove na Matičnoj lokaciji je danas obišao gradonačelnik Grada Kragujevca Nikola Dašić.
,,Danas smo sa gradonačelnikom obišli radove na betoniranju temeljnih stopa koje će držati metalnu konstrukciju za postavljanje novih kotlova. Takođe, danas su nam stigla i četiri šlepera cevi kojima ćemo zameniti glavni toplovod, koji vodi od matične lokacije ka gradu. Očekujemo da nam do kraja godine stignu i izmenjivači toplote, ventilatori i veći deo krupne opreme. Od 15. januara, kako je dogovoreno, počeće isporuka kotlova koji će biti prethodno testirani i provereni u samoj fabrici. Do kraja grejne sezone očekujemo da novo postrojenje bude pušteno prvo u probni rad, a u narednoj sezoni će biti potpuno spremno,, – kazao je Andreja Ilić, generalni direktor ,,Energetike,,.
Projekat modernizacije sistema daljinskog grejanja u Kragujevcu vredan je oko 18 miliona evra, a finansira se iz kreditne linije Evropske banke za obnovu i razvoj. Osim prve faze, u okviru koje će kotlovi na ugalj biti zamenjeni kotlovima na prirodni gas, planirana je i druga faza koja predviđa sanaciju pepelišta u krugu ,,Energetike,,. Izvođač radova na ugradnji kotlovskog postrojenja je preduzeće ,,Južna Bačka,, iz Novog Sada.
,,Bilo mi je jako važno da danas obiđem ove vredne ljude koji na ovako niskim temperaturama rade na izvođenju svih pripremnih radova konstrukcije stopa koje treba da nose samo postrojenje. Vidim da to ide u dobrom pravcu. Po završetku božićnih praznika, predstavnici ,,Energetike,, odlaze u fabriku da se uvere da kotlovi koji se šalju jesu oni koji su i poručeni. Posle 15. januara očekuje se isporuka tih kotlova. Sam sistem će na svojim dimnjacima imati u svakom trenutku merenja zagađenja vazduha i u slučaju da se bilo šta neplanirano desi, istog trenutka se reaguje i svi parametri postrojenja se prilagođavaju, kako bismo bili zaštićeni.  Ovo je poslednja sezona u kojoj se grejemo na ugalj, i već krajem sezone očekujemo da kompletan pogon bude pušten u probni rad,, – kazao je Dašić.
Najavljeni radovi na Matičnoj lokaciji ,,Energetike,, konstrukcija postavljanja kotlova na prirodan gas se odvija po, ranije najavljenim planovima.

 


17.12.2021

OBAVEŠTENJE

U toku noći izvršena je sanacija havarije na magistralnom toplovodu u Atinskoj ulici.

U toku je normalizacija snabdevanja toplotnom energijom potrošača u ulicama:

Atinska, deo ulice Grada Karare, deo ulice Neznanog junaka, Ljube Vučkovića, Lazara Mićunovića i Belodrimska koja se očekuje u prepodnevnim satima.

 


15.12.2021

Poštovani korisnici,

Poštovani korisnici,
Obaveštavamo vas da je ,,Eneregtika,, doo obezbedila dovoljne količine uglja kao i ostalih energenata   za novogodišnje praznike, tako da će se isporuka toplotne energije  vršiti u kontiunuitetu  krajnjim korisnicima.

 


09.12.2021

OBAVEŠTENJE

Kotlarnica Aerodrom ostala je bez isporuke električne energije, kojom je snabdeva EPS distribucija,  u jutarnjim časovima 9.12.2021. S obzirom na to da je prestanak isporuke električne energije trajao 20 minuta, to isključenje je prouzrokovalo i zastoj u isporuci toplotne energije. Naselje Aerodrom, delom naselje Jabučar su ostali bez grejanja. Normalizacijom isporuke električne energije, došlo je i do normalizovanja isporuke  toplotne energije, tako da su naselja Aerodrom i delom jabučar  snabdeveni toplotnom energijom .


08.12.2021

OBAVEŠTENJE

Zbog sanacije  havarije toplovoda u Ulici  Svetozara Markovića, dana 08.12.2021. god. od 10:00h  bez snabdevanja toplotnom energijom će biti potrošači u sledećim ulicama:

-Svetozara Markovića od br.9 do kraja ulice
-Milovana Gušića od br.45 do kraja ulice
-Janka Veselinovića cela ulica
-Marka Miljanova, cela ulica
-Milovana Glišića, cela ulica
-Mihajla Iveše, cela ulica
-Svetolika Rankovića, cela ulica
-Bore Stankovića, cela ulica
-Stevana Sremca, cela ulica
-Save Badnjevca, cela ulica
-Milivoja Živanovića br.2,5,7
-Grada Sirena od br.1 do br.6
-Crvene zastave cela ulica
-Zmaj Jovina br.1,2,4

Normalizacija snabdevanja toplotnom energijom se očekuje u popodnevnim časovima.
 


02.12.2021

POSTUPAK OBRAČUNA TOPLOTNE ENERGIJE ZA MESEC OKTOBAR I NOVEMBAR 2021. GODINE

Energetika doo Kragujevac obaveštava svoje korisnike da je zbog ranijeg početka grejne sezone izazvanog niskim temperaturama u mesecu oktobru vršila distribuciju toplotne energije 21,5 dana.
Kako računi za isporučenu toplotnu energiju za mesec okotbar 2021. godine ne bi bili previsoki i kako bi što manje opteretili budžet građana, zaduženje za toplotnu energiju smo obračunali za 19 grejnih dana, dok je preostalih 2,5 dana ostavljeno za mesece kada bude bilo manje grejnih dana od 30, odnosno 31.
Kako je u mesecu novembru 2021.godine grejano 28,7 dana, dodali smo 1,3 dana iz meseca oktobra i to tako što će polovinom dana korisnici biti zaduženi kroz mesec novembar, dok će drugom polovinom dana biti zaduženi kroz mesec maj 2022.godine, kada se, inače i plaća druga polovina ukupnog novembarskog zaduženja za isporučenu toplotnu energiju.
Preostalim danima iz meseca oktobra a to je 1,2 dana, korisnici će biti zaduženi kada se za to budu stekli gore navedeni uslovi o čemu će biti obavešteni kroz napomenu na računima JSP „Kragujevac“.
 


01.12.2021

GAS KAO GLAVNI ENERGENT NA SVIM VANMATIČNIM LOKACIJAMA

Energetika doo Kragujevac obaveštava cenjene potrošače da će se na svim vanmatičnim lokacijma kao glavno pogonsko gorivo u proizvodnji toplotne energije koristiti prirodni gas. 

Za isključivu upotrebu prirodnog gasa na vanmatičnim lokacijama Energetika doo Kragujevac se opredelila zato što je gas čisto gorivo koje ne ostavlja pepeo i nema produkata koji bi izazvali aerozagađenja poput emisije azotnih oksida i sumpora u atmosferu.

Energetika doo Kragujavac do kraja grejne sezone nije planirala nabavku mazuta za vanmatične lokacije već isključivo gasa a tu odluku je bazairala na stabilnoj i povoljnoj ceni gasa koju je republika Srbija ugovorila sa Ruskom federacijom.
 


18.11.2021

Zastoj u isporuci toplotne energije

Obaveštavmo korisnike da zbog  havarije na toplovodnoj mreži bez snabdevanja toplotnom energijom ostaće potrošači na sledećim adresama:

Svetozara Markovića br.8 i 10
Nikole Pašića br. 16,18,20,22
Vladike Nikolaja Velimirovića br.2 i 4
Vojislava Kalanovića br.6

Ekipe Energetike vrše sanaciju havarije na toplovdnoj mreži. Normalizacija snabdevanja toplotnom energijom očekuje se u popodnevnim časovima.
 


01.11.2021

Priznanje za generalnog direktora

Udruženje geodeta Centralne Srbije svečanom akademijom, koja je održana prošlog petka, obeležilo je 20 godina uspešnog rada. Obeležavanju jubileja je pored predstavnika struke, ustanova i institucija, republičkih i gradskih, predstvnika gradova i opština i privrede, gradonačelnika Kragujevca, direktora Republičkog geodetskog zavoda prisustvovao i generalni direktor Energite dr Andreja Ilić.
Tom prilikom generalnom direktoru, dr Iliću uručeno je priznanje od prdesednika udrženja geodeta Centralne Srbije gospodina Jovanovića. Priznanje ovog udruženja uručeno je u znak posebne pažnje i velike zahvalnosti na saradnji i podršci, zahvaljujući kojoj udržnje uspešno realizuje svoje aktivnosti šireći dobre međuljudske odnose i doprinoseći afirmaciji geodetsko-katasterske delatnosti u centralnooj Srbiji.
 


27.10.2021

Počela izgradnja kotlarnice na gas

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić danas je posetila kragujevačku "Energetiku" gde je sa direktorom dr Andrejom Ilićem obišla radove na modernizaciji sistema daljinskog grejanja, odnosno izgradnji kotlarnice na gas. Pored premijerke, obilasku su prisustvovali Vujović ministarka zaštite životne sredine, Mateo Kolanđeli direktor EBRD za Zapadni Balkan i Nikola Dašić gradonačelnik Kragujevca.

"Zahvaljujući razumevanju predsednika države Aleksandra Vučića i Vlade Srbije i angažovanju našeg gradonačelnika Nikole Dašića, realizuje se projekat modernizacije daljinskog grejanja i sanacija pepelišta. Pored smanjenja zagađenja vazduha, zemljišta i podzemnih voda, biće poboljšana i energetska efikasnost sa 55 na preko 95 posto. Snaga nove kotlarnice biće 110 MW. Građanima Kragujevca obezbeđuje se pouzdano, kvalitetno i efikasno grejanje uz minimalan ekološki odraz", istakao je direktor Energetike dr Andreja Ilić i dodao da su kotlovi koji danas rade grejali domove Kragujevčana 59 godina zahvaljujući vrednom radu i posvećenosti svih zaposlenih u Energetici.

Direktor je svoje obraćanje zaključio rečima da je za sve zaposlene u "Energetici" današnji dan veoma poseban i da su neizmerno zahvalni što je država prepoznala i obezbedila sredstva za rešavanje ovog, prvenstveno,  ekološkog problema koji nas sve opterećuje više decenija.

 Zaštita životne sredine je jedan od prioriteta Vlade Republike Srbije u ovom mandatu, i to u tri oblasti:

1.       Poboljšanje kvaliteta vazduha,

2.        Upravljanje  čvrstim otpadom

3.        Zaštita vode i upravljanje otpadnim vodama

"Kragujevac je bio jedan od prioriteta kada govorimo o lokalnim  samoupravama, kao grad sa jednim od najgorih stepena aerozagađenja u Srbiji, upravo i zbog načina daljinskog grejanja na ugalj. Zbog toga mi je toliko važno što smo danas ovde da obeležimo početak radova na zameni kotlova, zameni energenata",  istakla je Ana Brnabić, predsednica Vlade Srbije.

"Projekat čija je realizacija upravo krenula vredan je 18 miliona evra i jedan je od najbrže projekata, na kojima u okviru Ministarstva koje vodim, radimo sa EBRD. Samo u jednoj kalendarskoj godini, obezbedili smo finansiranje, sproveli sve zakonske procedure i započeli radove, što je za svaku pohvalu. Želim da istaknem veoma dobru saradnju sa EBRD i da se zahvalim gospodinu Mateu i njegovom timu što su razumeli koliko su ovi ekološki projekti za nas važni" ,rekla je ministarka Irena Vujovićeva.

 ,,Počeli smo da radimo u januaru, potpisali prve sporazume već u julu. Samo tokom tri meseca od potpisivanja, mi smo otpočeli sa izgradnjom i tenderskim procesima koji su sprovođeni po pravilima EBRD-a, na osnovu kojih se ispunjavaju najviši zahtevi i standardi za izvođače i tehnologije koje su najbolje. Ovo je veoma dobar primer koji pokazuje kako se i brzo i mogu ispuniti veoma visoki standardi, i kako zapravo i jedno i drugo idu zajedno,, ,kaže Mateo Kolanđeli, direktor EBRD za Zapadni Balkan.

 ,,Ovo je uvod u novu epohu u istoriji Kragujevca. Čitave generacije mladih ljudi nisu imale priliku da izrastu u jednom normalnom okruženju, sa čistim vazduhom, nego su stasale u prljavštini koja je izlazila sa ove deponije pepela i iz ovih kotlova. Najiskrenije se zahvaljujem pre svega predsedniku Republike Srbije, premijerki, ministarki Vujović, što su meozbiljno shvatili u apelima da nam pomognu da Kragujevac konačno očistimo od zagađenja u vazduhu. Veliko hvala jer ste na taj način razumeli Kragujevčane. Ono što je još bitno pomenuti
je da je upravo ova decenija, posvećena borbi za očuvanje prirodne sredine i veoma je važno da upravo Srbija na ovaj način pokazuje da želi i može da se bori sa svim ekološkim problemima,
rame uz rame sa najrazvijenijim državama sveta. Posebno mi je zadovoljstvo što ta borba, na neki način, kreće upravo iz Kragujevca ,, ,rekao je gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić.


 


26.10.2021

Početak radova na gasnim kotlovima ,,Energetika,, doo Kragujevac

U sredu, 27.10., na Matičnoj lokaciji ,,Energetike,, , u 9 i 30 h, predsednica Vlade Republike Srbije obići će radove na modernizaciji sistema daljinskog grejanja, odnosno izgradnju kotlarnica na gas ,,Energetike,,.
Početku radova na  Modernizaciji sistema daljinskog grejanja ,,Energetike,, prisustvovaće i ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović, Mateo Kolanđeli, direktor EBRD za Zapadni Balkan, gradonačelnik Grada Kragujevca Nikola Dašić kao i Andreja Ilić, generalni direktor ,,Energetike,,.
 


08.10.2021

Obaveštenje za korisnike

Zbog izuzetno niske temperature za ovo doba godine, obaveštavamo korisnike da će ,,Energetika,, doo danas, 8.10., početi  sa isporukom toplotne enregije krajnjim korisnicima.
Molimo  naše korisnike da prijave sve eventualne kvarove  i curenja  dispečerskoj  službi  na broj telefona 034/336-238 ili  preko besplatnog poziva 0800/034-033. 
 


06.10.2021

Obaveštenje za korisnike

“Energetika” doo obaveštava cenjene potrošače da će u petak,  8.10.2021. godine, započeti  tople funkcionalne probe sistema daljinskog grejanja.
Tople probe su funkcionalne probe i ne predstavljaju početak grejne sezone, već služe da se otklone svi kvarovi na primarnim i sekundarnim instalacijama kako bi  sistem bio spreman za grejnu sezonu koja, u skladu sa Odlukom o snabdevanju grada tolpotnom energijom, počinje 15.10.2021. godine.
Ukoliko se niske temperature nastave u narednom periodu ,,Energetika,, doo je spremna da počne sa isporukom toplotne energije pre zvaničnog početka grejne sezone.
Napominjemo da se tople probe neće odvijati istovremeno u svim delovima grada, već sukcesivno, zbog testiranja i praćenja sistema.
 


15.09.2021

Humanitarna akcija dobrovoljnog davanja krvi radnika ,,Energetika,, doo

Tradicionalno, radnici ,,Energetika,, doo su i danas, 15.9.2021., učestvovali u humanitarnoj akciji davanja krvi.
Radnici ,,Energetike,, su jedni  od najznačajnih  davalaca krvi u Kragujevcu.
Koliko je ,,Energetika,,  zaslužna  Transfuziji, Crvenom krstu, a i Kragujecu uopšte,  ukazuje činjenica da ,,Energetika,, ima člana u Upravnom odboru Crvenog krsta, za raziku od mnogo većih firmi koje to nemaju.
Goran Milićević, koji je danas davao 123. put krv, jedan je od organizatora dobrovoljnog davanja krvi radnika ,,Energetike,,, na pitanje da li je trenutna epidemiološka situacija uticala na smanjen odziv radnika ove godine, negira to, već kao problem navodi  smanjenje broja radnika za preko stotinu u nazad tri godine, ali procentualno se broj davalaca krvi ne smanjuje jer je i ove godine 20 posto radnika se odazvalo na ovu humanitarnu akciju kao i predhodnih godina.
I ovog puta radnici ,,Energetike,, , dobrovoljni davaoci krvi,  poručuju nam da naše malo, nekome znači sve, a učestvovanjem u akcijama ovog  tipa, nekome znači i život jer jedno davanje krvi može da spasi i do 3 života.
 


14.09.2021

,,Energetika,, doo gasi kotlarnice na ugalj

Promena primarnog energenta na Matičnoj lokaciji u sistemu daljinskog grejanja grada Kragujevca, potpisivanjem ugovora između Ministarstva zaštite životne sredine i izabranog konzorcijuma izvođača, radova ulazi u fazu realizacije izvođenjem radova.
Do sada je na matičnoj lokaciji ,,Energetika,, doo korišćen ugalj kao energent,  što je predstavljalo ekološki problem u Kragujevcu.  Ministarstvo zaštite životne sredine prepoznalo je ovaj problem i zajedno sa Gradskom upravom grada Kragujevca  krenulo u njegovo rešavanje.  
,,Energetika,, doo opterećuje višedecenijski problem sa zastarelom,  tehnološki i ekološki prevaziđenom opremom,  prvi postavljeni kotao je  1961. godine, a najmlađi je iz 1981.
Procene su da će, kada se realizuje ovaj veliki projekat,  emisije ugljen – dioksida u centru grada biti smanjene za preko 66 %, azot- oksida za oko 90 %,  dok će emisija čestica i sumpora biti eliminisana potpuno.
Sredstva za realizaciju projekta obezbeđena su u budžetu Republike Srbije preko Evropske banke za obnovu i razvoj u iznosu od 14 milona evra.
Cilj je potpuni prelazak na ekološki prihvatljiviji energent i najsavremeniju tehnologiju, što će  značajno poboljšati kvalitet vazduha i životne sredine,  a samim tim unaprediti kvalitet života u Kragujevcu.
 „Energetika”doo  greje više od 22.000 potrošača u Kragujevcu i realizacijom ovog projekta biće uspostavljen održivi razvoj sistema daljinskog grejanja u Kragujevcu balansiranjem tehnološkog, ekonomskog, socijalnog i faktora životne sredine.
Modernizacija kotlova je samo prva faza projekta, koji podrazumeva i rešavanje problema pepelišta, koje posebno opterećuje stanovnike u naseljima Pivara i Lekina bara. Uklanjanje preko 40.000 tona nagomilanog pepela,  obuhvaćeno je drugom fazom projekta i planirano je početkom naredne godine. Za realizaciju druge faze projekta odvojeno je dodatnih 4 miliona evra.
Pozitivni efekti ugradnje novih kotlova na gas će biti višestruki i dugoročni.  Primenom nove, najsavremenije tehnologije, koja će biti implementirana i promenom energenata,  grejanje će biti kvalitetnije sa manjim potencijalnim rizicima i minimalnim odrazom na životnu sredinu.

 


02.09.2021

Obaveštenje za korisnike

U cilju priprema za narednu grejnu sezonu, “Energetika”d.o.o.će od 06.09.2021.godine otpočeti sa punjenjem gradske distributivne mreže .
Potrebno je da korisnici usluga sistema daljinskog grejanja obrate pažnju na instalacije u svojim objektima I da ukoliko dodje do pojave curenja pozovu dispečersku službu na telefon 336-238.


18.08.2021

OGLAS: Davanјe u zakup administrativnog dela kotlarnice „Erdoglija“

Na onovu  odluke Direktora  „Energetika“ D.O.O. broj 202/21 od 18.08.2021. godine, „Energetika“ D.O.O. Kragujevac  oglašava davanјe u zakup administrativnog dela kotlarnice „Erdoglija“.

I     Oglašava se zakup administrativnog dela kotlarnice „Erdoglija“  putem prikuplјanja ponuda, i to deo objekta koji predstavlјa administrativni deo objekta kotlarnice “Erdoglija“ koji „Energetika“ D.O.O. Kragujevac ne koristi za svoje potrebe i sastoji se od posebnog dela, objekta broj 2, spratnosti P+I na katastarskoj parceli broj 5337/1 KO Kragujevac 3 u Ulici Prvoslava Stojanovića br. 1 u Kragujevcu. Ceo kompleks kotlarnice „Erdoglija“ ima građevinsku i upotrebnu dozvolu i objekat je priklјučen na kompletnu komunalnu infrastrukturu. Ukupna površina objekta broj 2 koji je namenjen za davanje u zakup je 198,25 m² i sastoji se od 13 prostorija smeštenih u prizemlјu i 8 na spratu.

II          Početna cena prostora za davanje u zakup iz stava I  Odluke iznosi 600,00 din/1 m² mesečno bez PDV-a.

III    Sastavni deo ovog oglasa čini Odluka Direktora „Energetika“ D.O.O. broj 202/21 od 18.08.2021. godine kao model Ugovora o zakupu poslovnog prostora.

PREUZMI MODEL UGOVORA

PREUZMI OGLAS

 


13.05.2021

,,Energetika,, doo proslavila slavu Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca

,,Energetika,, doo je, 12.05.2021. , godine obeležila svečano slavu Vasilija Ostroškog Čudotvorca.

Pridržavajući se svih mera, u skladu sa trenutnom epidemiološkom situacijom, u Staroj crkvi u Kragujevcu je presečen kolač.

Svečano sečenje slavskog kolača služili su jereji Stare kragujevačke crkve Vladan Kostadinović, Stefan Damjanović i Nenad Milojević sa protođakonom Miroslavom Vasilijevićem.

Ovogodišnji kolačar bio je Nenad Nikolić sa porodicom, a za sledeću godinu ovu svečanu dužnost je preuzeo Velibor Stevanović.

Jerej Vladan Kostadinović je direktoru ,,Energetika,, doo Andreji Iliću u ime bratstva stare crkve, a kao znak neizmerne zahvalnosti poklonio ikonu Svetog Vasilija Ostroškog sa željom da ih čuva i da još dugo u zdravlju i napretku proslavljaju ovaj veliki praznik.

Zbog podvižničkog života Svetoga Vasilija Ostroškog, ali i njegove trpeljivosti, milosrđa, praštanja i hrabrosti, ovaj dan nas uvek podseća na ono šta bi trebalo da se sledi i čemu da se teži.
Svim pravoslavnim vernicima, koji obeležavaju i slave krsnu slavu Vasilije Ostroški, čestitamo slavu i želimo puno zdravlja i uspeha.

 


29.04.2021

Održana Sednica Upravnog odbora toplana Srbije

27.4.2021. godine održana je Sednica Upravnog odbora toplana Srbije. U svečanoj sali hotela Šumarice ,,Energetika,, doo Kragujevac je bila  domaćin ovogodišnje 12. Sednice.

,,Energetika,, doo Kragujevac  je jedan od četiri najveća sistema dalјinskog grejanja  u Republici Srbiji i njen predstavnik je član Upravnog odbora Udruženja.

Poslovno udruženje ,,Toplane Srbije,, postoji od 1997. Godine. Osnovano je za ostvarivanja prava i obaveza sistema dalјinskog grejanja,ali i zbog međusobne pomoći sistema dalјinskog grejanja  u svim oblastima rada, organizovanog snabdevanja energentima. Jedan od zadataka je i  afirmacije sistema dalјinskog grejanja u energetskom sistemu i permanenatnog stručnog usavršavanja kao i edukacije krajnjih kupaca o efikasnom korišćenju toplotne energije i promenama okvira u oblasti energetike.
 Na sednici su sumirani  rezultati  dosadašnjih aktivnosti, ali i utemelјeni dalјi pravci načina rada na sistemu dalјinskog grejanja u Srbiji.
Učesnici ovogodišnje 12. Sednice Uparvnog odbora poslovnog udruženja,,Toplane Srbije,, :

1.    JKP Novosadska toplana
2.    Beogradska elektarana
3.    Energetika doo Kragujevac –
4.    JKP Toplana Niš
5.    JKP Toplana Bor
6.    JKP Subotička Toplana
7.    JEP Toplana Kralјevo
8.    JKP Toplovod Obrenovac
9.    JKP Energetika Trstenik
10.    JP Grejanje Smederevo
11.    JKP Toplana Leskovac
12.    Poslovno udruženje „Toplane Srbije
13.    Sednici su prisustvovali i predstavnici Grada Kragujevca

Na  sednici je  razmatran  izveštaj o sigurnosti snabdevanja toplotnom energijom u predhodnom periodu.  Izveštaj o predhodnoj grejnoj sezoni  se kasnije predstavlјa Radnoj grupi za sigurnost snabdevanja energijom i energentima Ministarstva rudarstva i energetike.
Na sednici je usvojen plan rada za ovu godinu sa jasno definisanim zadacima.
Udruženje je u poredhodnom periodu bilo aktivno i na području  zakonodavnih rešenja koji afirmišu postavlјene cilјeve razvoja snabdevanja toplotnom energijom.
Zadatak Udruženja je i kreiranje strateškog okvira za afirmaciju sistema dalјinskog grejanja u budućnosti, načina grejanja velikih gradova. Radi se i na tri klјučna sektorska zakona izmena i dopuna zakona o energetici, zakon o  racionalnoj upotrebi energije, zakon o obnovlјivim izvorima energije.
 Kako iskoristiti sve obnovlјive   izvore toplotne energije,  efikasan način dopreme do  korisnika , korišćenje svih mogućih potencijala otpadne toplote iz obnovlјivih izvora enregije, samo su deo zaklјučaka sa 12. Sednice.

 


28.04.2021

Kraj grejne sezone

S obzirom da je prošao 15.4. kao zvaničan datum kraja grejne sezone, a pošto je spoljašnja temperatura vazduha visoka, stvoreni su uslovi za prekid u isporuci toplotne energije.

Obaveštavamo korisnike da ako dođe do naglog pada temperature "Energetika" doo će nastaviti sa isporukom toplotne energije.


28.04.2021

Održana akcija dobrovoljnog davanja krvi

27.4.2021. u UKC Kragujevac, radnici "Energetika" d.o.o., već tradicionalno, učestvovali su u akciji dobrovoljnog davanja krvi.

Može se sa ponosom reći da tradicija davanja krvi traje onoliko koliko postoji i "Energetika" d.o.o. Kragujevac. Mnogi radnici "Energetike" su višestruki davaoci krvi i svi kao osnovni motiv davanja krvi ističu humanost kao razlog dolaska.

"Ovo je 121. put kako učestvujem kao dobrovoljni davalac krvi i ne znam ni koja mi je knjižica po redu koju popunjavam kao dobrovoljni davalac", i kao ostali, Goran Milićević, jedan od radnika "Energetike" ističe pored toga što se fizički bolje oseća, humanost i pomoć kada je najpotrebnija kao osnovni motiv učestvovanja u akcijama ovoga tipa.

"Ovo je 27. put kako dajem krv", kaže Marko Slavković,

"11. put dobrovoljno dajem krv",  Zoran Pantović ,

"Danas je jubilarni 40. put", Žarko Milunović,

"18. put dajem krv", Nenad Nikolić.

"Energetika" akcije dobrovoljnog davanja krvi organizuje dva puta godišnje, na početku i na kraju grejne sezone.

Radnici "Energetike" i ovaj put su položili test humanosti.


30.03.2021

OGLAS: Davanјe u zakup administrativnog dela kotlarnice „Erdoglija“

Na onovu  odluke Direktora  „Energetika“ D.O.O. broj 71/21 od 29.09.2021. godine , „Energetika“ D.O.O. Kragujevac  oglašava davanјe u zakup administrativnog dela kotlarnice „Erdoglija“.

I     Daje se u zakup administrativni deo kotlarnice „Erdoglija“  putem prikuplјanja ponuda i to deo objekta koji predstavlјa administrativni deo objekta kotlarnice “Erdoglija“ koji „Energetika“ D.O.O. Kragujevac ne koristi za svoje potrebe i sastoji se od posebnog dela, objekta broj 2, spratnosti P+I na katastarskoj parceli broj 5337/1 KO Kragujevac 3 u Ulici Prvoslava Stojanovića br. 1 u Kragujevcu. Ceo kompleks kotlarnice „Erdoglija“ ima građevinsku i upotrebnu dozvolu i objekat je priklјučen na kompletnu komunalnu infrastrukturu. Ukupna površina objekta broj 2 koji je namenjen za davanje u zakup je 198,25 m² i sastoji se od 13 prostorija smeštenih u prizemlјu i 8 na spratu.

 II          Početna cena prostora za davanje u zakup iznosi 600,00 din/1 m² mesečno .

III        Zakupodavac će budućem zakupcu omogućiti korišćenje dva pomoćna objekta i to garažu (metalna) 21,53 m² i zidani objekat 24,55 m² kao i deo placa iza objekta na kojem je moguće parkirati četiri vozila bez naknade.
 
IV     Zakupodavac će budućem zakupcu priznati svako eventualno investiciono ulaganje koje bude sprovodio nad objektom koji je predmet oglašavanja kroz umanjenje cene zakupnine, što bi se regulisalo posebnim ugovorom.

V     Trajanje zakupa poslovnog prostora biće definisano ugovorom o zakupu, a na osnovu zahteva budućeg zakupca, uzimajući u obzir i eventualna investiciona ulaganja.

VI     Pismene ponude dostaviti preporučenom pošilјkom u zatvorenom omotu sa obaveznom naznakom „ Ne otvarati- ponuda za zakup poslovnih prostorija „  u roku od 8 dana od dana oglašavanja na adresu  „Energetika“ D.O.O. Nikole Pašića broj 15, 34000 Kragujevac, Sektor pravnih, kadrovskih i amdinistrativnih poslova, kancelarija broj 17.

VII    Komisijsko otvaranje ponuda izvršiće se dana 13.04.2021. godine  u 10 časova u prostorijama „Energetika“ D.O.O. Nikole Pašića br.15, kancelarija broj 17.

VIII     Sve bliže informacije se mogu dobiti na broj telefona 034/305-185 lok. 604, osoba za kontakt Proković Pavle.


05.03.2021

Obaveštenje

Obaveštavamo sve korisnike da će zbog uvođenja novih mera naša naplatna mesta, u subotu 6.marta, raditi do 12h.


02.03.2021

Početak rada prvog „Zatvorenog distributivnog sistema“ u Srbiji

„Energetika“ DOO Kragujevac  je 1. marta 2021. godine postala operater prvog zatvorenog distributivnog sistema u Srbiji.  Zatvoreni distributivni sistem  je formiran i funkcioniše prema jasnim, transparentnim i nediskriminatornim principima za siguran, ekonomičan i pouzdan rad i pristup.

U okviru ZDS-a snabdeva se ukupno 23 potrošača, a za sada, se svi potrošači snabdevaju električnom energijom od strane  dva snabdevača. Planirana količina električne energije koja u periodu od godinu dana treba da protekne u okviru ZDS-a je oko 40 hilјada MWh.

Svim potrošačima koji se snabdevaju električnom energijom u okviru ZDS-a omogućen je integrisan metod merenja potrošnje električne energije, tako da će svaki potrošač imati detalјan uvid u strukturu svoje potrošnje. Imajući u vidu da se, uglavnom,  radi o industrijskim potrošačima, takav način registrovanja im omogućava da bolјe upravlјaju svojom potrošnjom, odnosno troškovima vezanim za električnu energiju.

U narednom periodu očekujemo povećanje broja potrošača, a takođe napominjemo da smo otvoreni za saradnju sa novim snabdevačima koji ispunjavaju uslove prema važećoj zakonskoj regulativi u oblasti energetike.

 


11.02.2021

OGLAS: Davanјe u zakup administrativnog dela kotlarnice „Erdoglija“

Na osnovu Odluke Direktora  „Energetika“ D.O.O., broj 43/21, od 10.02.2021.godine, „Energetika“ D.O.O. Kragujevac  oglašava davanјe u zakup administrativnog dela kotlarnice „Erdoglija“.

I     Daje se u zakup administrativni deo kotlarnice „Erdoglija“  putem prikuplјanja ponuda i to deo objekta koji predstavlјa administrativni deo objekta kotlarnice “Erdoglija“ koji „Energetika“ D.O.O. Kragujevac ne koristi za svoje potrebe i sastoji se od posebnog dela, objekta broj 2, spratnosti P+I na katastarskoj parceli broj 5337/1 KO Kragujevac 3 u Ulici Prvoslava Stojanovića br. 1 u Kragujevcu. Ceo kompleks kotlarnice „Erdoglija“ ima građevinsku i upotrebnu dozvolu i objekat je priklјučen na kompletnu komunalnu infrastrukturu. Ukupna površina objekta broj 2 koji je namenjen za davanje u zakup je 198,25 m² i sastoji se od 13 prostorija smeštenih u prizemlјu i 8 na spratu.

 II          Početna cena prostora za davanje u zakup iznosi 840,00 din/1 m².

III        Zakupodavac će budućem zakupcu omogućiti korišćenje dva pomoćna objekta i to garažu (metalna) 21,53 m² i zidani objekat 24,55 m² kao i deo placa iza objekta na kojem je moguće parkirati četiri vozila bez naknade.
 
IV     Zakupodavac će budućem zakupcu priznati svako eventualno investiciono ulaganje koje bude sprovodio nad objektom koji je predmet oglašavanja kroz umanjenje cene zakupnine, što bi se regulisalo posebnim ugovorom.

V     Trajanje zakupa poslovnog prostora biće definisano ugovorom o zakupu, a na osnovu zahteva budućeg zakupca, uzimajući u obzir i eventualna investiciona ulaganja.

VI     Pismene ponude dostaviti preporučenom pošilјkom u zatvorenom omotu sa obaveznom naznakom „ Ne otvarati- ponuda za zakup poslovnih prostorija „  u roku od 8 dana od dana oglašavanja na adresu  „Energetika“ D.O.O. Nikole Pašića broj 15, 34000 Kragujevac, Sektor pravnih, kadrovskih i amdinistrativnih poslova, kancelarija broj 17.

VII    Komisijsko otvaranje ponuda izvršiće se dana 26.02.2021. godine  u 10 časova u prostorijama „Energetika“ D.O.O. Nikole Pašića br.15, kancelarija broj 17.

VIII     Sve bliže informacije se mogu dobiti na broj telefona 034/305-185 lok. 604, osoba za kontakt Proković Pavle.

 


09.02.2021

Obaveštenje

Ekipe „Energetike“ d.o.o. će u sklopu svojih redovnih aktivnosti, u periodu od 9. do 16. februara, vršiti prelokaciju goriva sa lokacije kotlarnica Erdoglija.


19.01.2021

Zastoj u isporuci toplotne energije

Zbog sanacije havarije magistralnog toplovoda, dana 19.01.2021. godine od 12 časova,  bez snabdevanja toplotnom energijom će biti deo potrošača u užem centru grada.

Normalizacija snabdevanja se očekuje u popodnevnim časovima.

 


16.01.2021

Celodnevna isporuka toplotne energije

Zbog najave izuzetno niske spoljne temperature, "Energetika" d.o.o. obaveštava svoje korisnike da će u narednim danima vršiti celodnevnu isporuku toplotne energije.


14.01.2021

Havarija na toplovodu koji snabdeva deo Kliničkog centra

Zbog havarije na toplovodu, koji snabdeva deo  Kliničkog centra toplotnom energijom,  došlo je do zastoja u isporuci toplotne energije u 11h.

Ekipe ,,Energetike,, d.o.o.  su na terenu i očekuje se sanacija kvara  i  normalizacija  snabdevanja toplotnom energijom  do 14 h.


13.01.2021

Sanacija havarije magistralnog toplovoda

Zbog sanacije havarije magistralnog toplovoda u  Bulevaru kraljice Marije, dana 13.01.2021. godine od 10h,  bez snabdevanja toplotnom energijom će biti potrošači u sledećim ulicama: Bulevar Kraljice Marije od broja 63 do broja 75, Zore Radulović, Dunavska.

Normalizacija snabdevanja se očekuje u popodnevnim časovima.


13.01.2021

Obaveštenje

Na osnovu Odluke o uslovima i načinu proizvodnje, distribucije i snabdevanja toplotnom energijom, ,,Energetika,, d.o.o. će, dana 13.1.2021.godine, vršiti isporuku toplotne energije do 24 časa.


05.01.2021

Obaveštenje

Na osnovu Odluke o uslovima i načinu proizvodnje, distribucije i snabdevanja toplotne energije, "Energetika" D.O.O. će isporučivati toplotnu energiju neprekidno u noći između 6. i 7. januara.


05.01.2021

OGLAS: Davanјe u zakup administrativnog dela kotlarnice „Erdoglija“

Na osnovu Odluke Direktora  „Energetika“ D.O.O., broj 283/20, od 28.12.2020.godine, „Energetika“ D.O.O. Kragujevac  oglašava davanјe u zakup administrativnog dela kotlarnice „Erdoglija“.

I     Daje se u zakup administrativni deo kotlarnice „Erdoglija“  putem prikuplјanja ponuda i to deo objekta koji predstavlјa administrativni deo objekta kotlarnice “Erdoglija“ koji „Energetika“ D.O.O. Kragujevac ne koristi za svoje potrebe i sastoji se od posebnog dela, objekta broj 2, spratnosti P+I na katastarskoj parceli broj 5337/1 KO Kragujevac 3 u Ulici Prvoslava Stojanovića br. 1 u Kragujevcu. Ceo kompleks kotlarnice „Erdoglija“ ima građevinsku i upotrebnu dozvolu i objekat je priklјučen na kompletnu komunalnu infrastrukturu. Ukupna površina objekta broj 2 koji je namenjen za davanje u zakup je 198,25 m² i sastoji se od 13 prostorija smeštenih u prizemlјu i 8 na spratu.

 II          Početna cena prostora za davanje u zakup iznosi 1.200,00 din m².

III        Zakupodavac će budućem zakupcu omogućiti korišćenje dva pomoćna objekta i to garažu (metalna) 21,53 m² i zidani objekat 24,55 m² kao i deo placa iza objekta na kojem je moguće parkirati četiri vozila bez naknade.
 
IV     Zakupodavac će budućem zakupcu priznati svako eventualno investiciono ulaganje koje bude sprovodio nad objektom koji je predmet oglašavanja kroz umanjenje cene zakupnine, što bi se regulisalo posebnim ugovorom.

V     Pismene ponude dostaviti preporučenom pošilјkom u zatvorenom omotu sa obaveznom naznakom „ Ne otvarati- ponuda za zakup poslovnih prostorija „  u roku od 8 dana od dana oglašavanja na adresu  „Energetika“ D.O.O. Nikole Pašića broj 15, 34000 Kragujevac, Sektor pravnih, kadrovskih i amdinistrativnih poslova, kancelarija broj 17.

VI    Komisijsko otvaranje ponuda izvršiće se dana 21.01.2021. godine  u 10 časova u prostorijama „Energetika“ D.O.O. Nikole Pašića br.15, kancelarija broj 17.

VII     Sve bliže informacije se mogu dobiti na broj telefona 034/305-185 lok. 604, osoba za kontakt Proković Pavle.

 


04.01.2021

Zastoj u isporuci toplotne energije

Zbog sanacije havarije magistralnog toplovoda u Ulici Spasenije C. Babović, dana 04.01.2021. godine, od 12h bez snabdevanja toplotnom energijom će biti potrošači u sledećim ulicama: Spasenije Cane Babović (cela ulica) i Ilindenska 38 i 40.

Normalizacija snabdevanja se očekuje u popodnevnim časovima.


17.12.2020

Obaveštenje

Podsećamo korisnike  da je u toku sprovođenje ankete o kvalitetu usluge toplotne energije, koja će trajati do 31.12.2020. godine.

Učestvovanjem u anketi pomoći ćete ,,Energetika,, D.O.O. na poboljšanju naših usluga, jer izjašnjavanje ima za cilj merenje stepena zadovoljstva i preduzimanje mera za poboljšanje kvaliteta usluge toplotne energije.

Korisnicima će anketa biti dostupna u gradskoj toplani u Ulici Nikole Pašića br.15, na naplatnom mestu u Ulici Prvoslava Stojanovića br.1 i na internet stranici www.energetika-kragujevac.com.


11.12.2020

Obaveštenje

Dana 10.12.2020. u kotlarnici Erdoglija izvršen je prelazak na prirodni gas kao energent, nakon što je došlo do poremećaja u sagorevanju kotlova. Ovaj poremećaj je pratila pojava gustog crnog dima iz dimnjaka kotlarnice čiji su svedoci bili i naši sugrađani. Radnici ,,Energetike,, d.o.o. su uložili napor da u najkraćem roku stabilizuju rad kotlova i proces proizvodnje toplotne energije vrate u normalu.

Ovim putem obaveštavamo sugrađane da je ova pojava bila kratkotrajna, ali se u isto vreme i izvinjavamo za neprijatnosti koje je tom prilikom izazvala.

Takođe, podsećamo sugrađane da je od početka grejne sezone ovo prvi poremećaj ovog tipa, a da je nekadašnja stalna problematika u ovom delu grada prevaziđena.


08.12.2020

Obaveštenje

„Energetika“ DOO će od 8. do 31.decembra sprovesti anketu o kvalitetu usluge toplotne energije, koja se sprovodi u skladu sa Odlukom o uslovima i načinu proizvodnje, distribucije i snabdevanja toplotnom energijom.

Izjašnjavanje ima za cilj merenje stepena zadovoljstva i preduzimanje mera za poboljšanje kvaliteta usluge toplotne energije.

Korisnicima će anketa biti dostupna u gradskoj toplani u Ulici Nikole Pašića 15, na naplatnom mestu u Ulici Prvoslava Stojanovića 1 i na internet stranici www.energetika-kragujevac.com.


22.10.2020

Javni poziv

Na onovu  odluke Direktora „Energetika“ d.o.o. broj 199/20 od 16.10.2020.godine, „ENERGETIKA“ D.O.O. KRAGUJEVAC upućuje javni poziv svim zainteresovanim licima da redovno, bez naknade, održavaju deponiju koja se nalazi u Opornici, na KO Opornica KO Kragujevac: 152, 153, 158/1, 158/2, 159, 160/1, 160/2, 161, 320/2, 330, 331, 332, 333, 334, površine oko 6 hektara.

Radovi koji su neophodni i koji podrazumevaju redovno održavanje su:
1) košenje trave - obuhvata ograđen prostor, uklјučujući ravnu površinu i kosine, kao i pojas između ograde i magistralnog puta i permanentno je održavati do maksimalne visine od 20 cm;
2) čišćenje deponije od korova i rastinja, kao i eventualnog otpada različitog porekla;
3) čišćenje kompletne žičane ograde od rastinja;
4) uklanjanje ambrozije u sezoni rasta;
5) sav nastali otpad: trava, rastinje, korov, otpad različitog porekla, ukloniti sa tela deponije.

Ponude dostaviti u roku od 8 (osam) dana od dana objavlјivanja javnog poziva na internet sajtu „Energetika“ d.o.o. Kragujevac.

 


06.10.2020

Obaveštenje

"Energetika" d.o.o. će, u periodu od 8. do 14.oktobra, vršiti tehničku probu funkcionisanja energetskih objekata i opreme.

Potrebno je da obratite pažnju na instalacije grejanja u Vašem objektu i da, ukoliko dođe do curenja, obavestite upravnika Vašeg stambenog objekta, koji će, ako bude bilo potrebe, podneti zahtev za pražnjenje instalacija.

U slučaju velikog curenja, poplave (opasnost od materijalne štete), kvar možete prijaviti na telefon dispečerske službe 336-238 / 0800 034 033.


25.09.2020

Obaveštenje u vezi prvog uklјučenja cirkulacionih pumpi pred grejnu sezonu

Na početku svake grejne sezone neophodno je izvršiti puštanje u rad pumpe  u podstanici.

U podstanici može biti jedna ili više radnih pumpi u zavisnosti od toga koliko se različitih cirkulacionih krugova greje iz nje (obično ukoliko je podstanica za više stambenih zgrada svaka ima svoju radnu pumpu).

Takođe bi trebalo  u svakoj podstanici da bude i isti taj broj rezervnih pumpi. Nažalost u većem broju podstanica nema rezervnih pumpi ili su one neispravne.  Za stabilno i kontinuirano  snabdevanje toplotnom energijom  neophodno je da i radna i rezervna pumpa budu ispravne i odgovarajućih karakteristika.

Svaka  podstanica ima svoj elektro orman. U njemu se nalazi oprema koja služi da omogući uklјučenje i isklјućenje pumpi (prekidači),  kao i bezbedonosna oprema koje će u samom radu isklјučiti cirkulacionu pumpu kada dođe do pregrevanja ili strujnog udara i sl.  (sklopka,  bimetalna zaštita, osigurači i drugo).

U većini  podstanica na žalost  ta oprema nije u funkciji. Dotrajala oprema nije menjana najčešće iz finansijskih razloga. Kada cirkulaciona pumpa ne radi  uglavnom ceo objekat ostaje bez grejanja (gravitacijski se može grejati samo mali deo). Kada je ispravna bimetalna zaštita  ona izbacuje pumpu iz rada prilikom pregrevanja motora. Kada stambena zgrada nema novca da kupi novu pumpu, dešava se da se rešenje nalazi u ugradnji jačeg osigurača i neodgovarajuće bimetalne zastite. Ovakve aktivnosti mogu izazvati totalnu štetu na cirkulacionoj pumpi, a eventualno i požar usled pregrevanja elektroinstalacija. Iz ovih razloga je veoma bitno da radove na elektroormanima izvode za to ovlašćena lica i da ugrađena oprema bude odgovarajuća.
Dosta je samo da jedna faza na bimetalnoj zaštiti bude u prekidu i da druge dve faze imaju povećanu amperažu (namotaji u motoru nisu dimenzionisani za te struje i dolazi do pregorevanja motora). Može doći i do pregorevanja kontakta na grebenastom prekidaču ili kojim slučajem pregori osigurač na dovodu a sve to su opasni režimi za siguran rad pumpe.

Drugi i najčešći uzrok pregorevanja motora cirkulacionih pumpi je ukočenost rotora. Pošto se pumpe tokom leta gase, u tom periodu mirovanja od par meseci dolazi do taloženja kamenca i korozije između rotora i čaure ( vrlo retko pumpa zariba u ležaju jer se najčešće radi o grafitnom ležaju, ali I to je moguće). Po pravilu pumpu bi trebalo, u period mirovanja, više puta puštati u pogon kako ne bi došlo do toga da rotor  ne može da se okreće, ali to niko ne radi.

Na osnovu svega navedenog Vas obaveštavamo da je neophodno sprovesti bezbedno puštanje pumpi u pogon.

Postupak puštanja cirkulacionih pumpi u toplotnim podstanicama gradskog grejanja

1.    Električar utvrđuje ispravnost električne opreme u elektro ormanu (zaštita, sklopka, osigurači itd);
Ukoliko se utvrdi neka od neispravnosti na instalaciji, takvu pumpu ne treba puštati u pogon!
2.    Osoba mašinske struke skida čep sa prednje strane pumpe i sa velikim odvijačem (šrafcigerom) pokušava da okrene rotor. Ukoliko nije moguće pokrenuti rotor više puta pritiskom na taster, takvu pumpu ne treba puštati u pogon!
3.    Obavestiti stručnu službu, zaduženu za održavanje sekundarnih instalacija u toplotnoj podstanici.

 


10.09.2020

Obaveštenje

,, Energetika,, doo će početi sa punjenjem primarnih toplovoda u periodu od 14.9.2020. do 30.9.2020. god.

 Potrebno je obratiti  pažnju na podstanicu u svom objektu i sva, eventualna, curenja prijavite dispečerskoj službi na tel: 336-238 ili na besplatni call centar: 0800/034-033.
Takođe je potrebno obezbediti neometan ulaz u podstanicu ekipama ,,Energetike,, doo ukoliko bude razloga za intervenciju.

Istovremeno, upravnici zgrada treba da izvrše punjenje sekundarnih instalacija u zgradama kao i probu funkcionalnosti pumpi, koje će uključiti u trenutku početka grejanja,  kako bi ceo sistem grejanja bio spreman za početak grejne sezone do 1.10.2020. god.

Ukoliko upravnici žele da punjenje i proveru instalacija obavi „Energetika“ d.o.o. neophodno je da  podnesu zahtev i izvrše uplatu u iznosu od 1152,00  dinara.


"ENERGETIKA" doo

 


21.07.2020

Obaveštenje

Zbog novonastale situacije u vezi korona virusa i proglašenog vanrednog stanja na teritoriji Grada Kragujevca, obaveštavaju se korisnici da bez preke potrebe ne ulaze u zgradu, već da se za sve potrebne  informacije u vezi ugovora, računa ili naplate obrate isključivo na mail: djekic@energetika-kragujevac.com ili telefonskim putem na broj 305-185 , lokali: 771, 772, 773 – poslovni prostor,  774, 743 – stambeni prostor.

 


21.06.2020

Oglas

Na onovu  odluke direktora  „Energetika“ D.O.O. broj 78/20 od 18.05.2020.godine „ENERGETIKA“ D.O.O. Kragujevac oglašava prodaju osnovnog sredstva  putem prikupljanja ponuda ŠKODA SUPER B.

I Prodaje se osnovno sredstavo putem prikupljanja ponuda i to:
Havarisano vozilo marke „Škoda“, model „Super B“, registarskih oznaka  KG 151-XV, boja: 9m crna metalizirana, proizveden 2018. godine, broj šasije: TMBCJ7NP6J7589900, broj motora: DFH446425, snaga motora: 140kW, kategorija: putničko vozilo, pogonsko gorivo: evro dizel, broj mesta za sedenje: 5, broj osovina: 2, zapremina motora: 1968ccm, masa: 1726, pređenih km: 57726.

II Početna cena osnovnog sredstava iz stava I  Odluke iznosi 721.366,18 dinara. Kupac plaća porez na prenos apsolutnih prava. Svaki zainteresovan kupac dužan je da kao garanciju za ozbiljnost ponude, uz ponudu dostavi dokaz o uplati depozita u  korist prodavca  u iznosu od 50% od početne cene vrednosti osnovnog sredstva. Uplatu depozita izvršiti preko tekućeg računa prodavca kod BANCA INTESA AD Beograd br. 160-1999-93 svrha doznake: „Depozit za kupovinu vozila – Škoda super B“.

III Pismene ponude dostaviti preporučenom pošiljkom u zatvorenom omotu sa   obaveznom naznakom „Ne otvarati- ponuda za vozilo„  u roku od 8 dana od dana oglašavanja na adresu  Energetika D.O.O. Kragujevac, Nikole Pašića broj 15, 34000 Kragujevac, Sektor pravnih, kadrovskih i amdinistrativnih poslova, kancelarija broj 17.

Komisijsko otvaranje ponuda izvršiće se dana 08. juna 2020. godine  u 10.00 časova u prostorijama „Energetika“ D.O.O. Kragujevac, Nikole Pašića br.15, kancelarija broj 17.

IV ve bliže informacije se mogu dobiti na telefon 034/305-175, lokal 762, svakog radnog dana od 07-15 časova, osoba za kontakt Milojević Milan.


04.05.2020

Obaveštenje

Zbog izuzetno niskih temperatura za ovo doba godine ,"Energetika" d.o.o. će u popodnevnim časovima otpočeti sa isporukom toplotne energije krajnjim korisnicima. Ukoliko su Upravnici zgrada isključili pumpe potrebno je da iste uključe.


31.03.2020

Obaveštenje

Zbog sanacije kvara na toplovodu u Ulici crvenog krsta, dana 31.03.2020. od 9 časova bez grejanja će biti potrošači u sledećim ulicama:

-          Crvenog krsta 6,8,10,12,14,16,18

-          Zmaj Jovina 22,24,26,28,28A

Normalizacija snabdevanja toplotnom energijom se očekuje u popodenevnim časovima.


27.03.2020

Obaveštenje

Zbog sanacije kvara na toplovodu, u Ulici kneza Miloša, dana 28.03.2020., od 11 časova,  bez grejanja će biti potrošači u sledećim ulicama:

-          Kneza Miloša,  deo ulice, od br.  11 do  br. 27

-          Andre Marinkovića, deo ulice, od br. 1 do br. 18

-          Daničićeva, neparni deo ulice, od br. 35 do br. 87 i parni deo ulice, od br. 72 do  br. 116

-          Dušana Petrovića, deo ulice,  od br. 1 do br. 14

-          Ace Stojanovića, deo ulice, brojevi : 1, 2, 3, 4, 6, 8

-          Dragoljuba Božovića Žuće br. 8

-          Bulevar  kraljice Marije, deo ulice, neparna strana, od br. 3 do br. 35

-          Milana Ilića Čiče, cela ulica

-          Jadranska, cela ulica

-          Božane Prpić, cela ulica

-          Čapajeva, cela ulica

-          Čiče od Romanije, cela ulica

Normalizacija snabdevanja toplotnom energijom se očekuje 28.03.2020. u večernjim časovima.


22.03.2020

Obaveštenje

Zbog najave niskih temperatura, a imajući u vidu da građani zbog samoizolacoje provode veći deo dana u svojim domovima, Energetika obaveštava svoje korisnike da će u narednim danima vršiti celodnevnu isporuku toplotne energije.


17.03.2020

Prva sednica Kriznog štaba grada Kragujevca

Krizni štab grada Kragujevca koji je danas formiralo Gradsko veće, večeras je održao svoju prvu sednicu na kojoj se razgovaralo o mnogim temama u cilju donošenja preporuka i saveta za ponašanje tokom vanredne situacije.

U Kriznom štabu kao savetodavnom telu Gradskog veća nalaze se  predstavnici svih zdravstvenih ustanova i bezbednosnih institucija u gradu, načelnici Gradskih uprava, članovi Gradskog veća, predstavnik Pošte, domaćeg trgovinskog lanca, kao i predstavnik taksi prevoznika.

Državni vrh je proglašenjem vanrednog stanja uozbiljio situaciju, ali ono što smo prvog dana mogli da vidimo je da dobar deo stanovništva ne shvata ozbiljnost trenutka u kome se nalazimo. Zadatak Kriznog štaba je da Gradskom veću predloži sprovođenje određenih mera zaštite, protokola i preporuka građanima, pravnim i fizičkim licima.

Jedan od zaključaka je da se ograniči rad ugostiteljskih objekata od 8 do 20 sati. Ozbiljne preporuke Krizni štab je dao za igranje dece u parkićima i igralištima. I pored vanrednog stanja i upozorenja koliko je virus opasan, roditelji decu izvode da se igraju u parkićima, na mobilijarima sa plastičnim i metalnim delovima gde postoji velika opasnost od zaraze. Lepo je vreme, ali ne treba ih izvoditi tamo gde će biti u kontaktu sa drugom decom, jer zbog toga vrtići i ne rade, već da se na minimum svede mogućnost da dođu u dodir sa virusom.

Mnogo smo još toga spremili i sve će to kroz zaključak sa večerašnje sednice Kriznog štaba da se vidi, poručio je predsednik Kriznog štaba, gradonačelnik Radomir Nikolić. Krizni štab planira da uključi skupštine stanara u čitav proces, Crveni krst, volontere sa svih strana, političke organizacije sa svojim volonterima i verujem da ovo može da se pretvori u jednu sveobuhvatnu akciju. Ali, sve ovo može da propadne ukoliko onaj deo populacije koji neozbiljno shvata sve ovo ne bude želeo da se uključi ozbiljnije u proces primirivanja razvoja korona virusa u Srbiji i Kragujevcu.

Posebna pažnja biće poklonjena penzionerima koji će moći da dobiju uslugu nabavke hrane i lekova, a naći će se i način kako da se podižu njihove penzije.

Pored broja telefona Doma zdravlja 034 / 500 – 100 i brojeva u Institutu za javno zdravlje 034 / 504 518; 065 / 8776914 i 065 / 8777000 u funkciji je i broj Situacionog centra 505 800 na koji mogu da se jave penzioneri ako imaju bilo koji problem u funkcionisanju, nevezano za zdravstvene probleme.

Na sednici Kriznog štaba bilo je reči i o izradi propagandnog materijala jer mnoge stvari još uvek nisu jasne sugrađanima – šta je kućna izolacija, kako pojačati mere higijene, kako pravilno dezinfikovati ulaze u zgradama, liftove, stepeništa, stanove, koji su simptomi korona virusa, gde i kome da se jave ako osete simptome, način očuvanja mentalnog zdravlja i drugo.


17.03.2020

Obaveštenje

Zbog novonastale situacije u vezi korona virusa i proglašenog vanrednog stanja na teritoriji Republike Srbije obaveštavaju se korisnici da bez preke potrebe ne ulaze u zgradu Energetike, već da se za sve potrebne informacije u vezi ugovora, računa ili naplate obrate isključivo putem maila ili telefonom.

Mail: djekic@energetika-kragujevac.com

Telefon: 305-185 , lokali: 771, 772, 773 – poslovni prostor, 774, 743 – stambeni prostor


06.02.2020

Obaveštenje o zastoju

Zbog havarije na toplovodu, u Ulici kneza Miloša, došlo je do prekida isporuke toplotne enregije.

Radovi na sanaciji kvara su otpočeli u toku noći, a normalizacija u snabdevanju toplotnom energijom se očekuje u prepodnevnim satima.

 


19.12.2019

Obaveštenje

Usled havarije na magistralnom toplovodu, pravac “Lepenica”, došlo je do zastoja u snabdevanju toplotnom energijom.

Normalizacija snadbevanja korisnika koji su priključeni na izvorište “Zastava”, na pravcima “Centar” i “Erdoglija” se očekuje već do 9.30.h. Ulažu se napori  da snabdevanje korisnika u delovima Ulica Nikole Pašića, Save Kovačevića, Vladike Nikolaja Velimirovića i Dr Zorana Đinđića, nakon sanacije havarije, bude uspostavljeno do kraja dana.


17.12.2019

Obaveštenje o zastoju

Dana 17.12.2019. godine, od 10h, zbog havarije na toplovodu u Ulici Zorana Đinđića, doći će do zastoja u isporuci toplotne energije u Ulici Nikolaja Velimirovića, i delovima ulica: Nikole Pašića, Save Kovačevića, Trg Slobode 3 i Zorana Đinđića.

Normalizacija u isporuci toplotne energije, u navedenim ulicama, očekuje se u popodnevnim časovima.

 


26.11.2019

Obaveštenje

Zbog sanacije kvara na magistralnom toplovodu u naselju Aerodrom (priključak za naselje Jabučar), doći će do zastoja u isporuci toplotne energije dana 26.11.2019. godine.

Normalizacija u isporuci toplotne energije očekuje se u toku dana.


03.10.2019

Obaveštenje

Obaveštavamo Vas da će "Energetika" d.o.o. u periodu od 04.oktobra do 10.oktobra izvršiti tehničku probu funkcionisanja svih energetskih objekata i opreme.

Potrebno je da obratite pažnju na instalacije grejanja u Vašem objektu i da ukoliko dođe do curenja obavestite upravnika Vašeg stambenog objekta, koji  će ako  bude potrebe podneti zahtev za pražnjenje instalacija. U slučaju velikog curenja, poplave (opasnost od materijalne štete) kvar prijaviti na telefon dispečerske službe 336 – 238.


12.09.2019

Obaveštenje

"Energetika" D.O.O. će dana 15.09.2019. godine otpočeti sa punjenjem svojih primarnih toplovoda. Potrebno je da obratite pažnju na podstanicu u svom objektu i sva eventualna curenja prijavite dispečerskoj službi na telefon 336-238, kao i da obezbedite neometan ulaz u podstanicu ekipama "Energetike" D.O.O., ukoliko bude potrebe.

Istovremeno bi Upravnici zgrada trebalo da izvrše punjenje sekundarnih instalacija u zgradama, kao i probu funkcionalnosti pumpi koje će uključiti u trenutku početka grejanja, kako bi ceo sistem grejanja bio spreman za početak grejne sezone, do 01.10.2019. godine.

 


24.06.2019

Oglas

Na osnovu Odluke direktora Energetika d.o.o. br.137/19  od  18.06.2019.  godine "ENERGETIKA“ d.o.o  Kragujevac, Kosovska 4A, 34000 Kragujevac, raspisuje javni poziv za učešće u pisanom javnom  nadmetanјu za kupoprodaju turboagregata kao osnovnog sredstva.


07.05.2019

Obaveštenje

Zbog izuzetno niskih temperatura za ovo doba godine, a na osnovu Zaključka Gradskog veća, "Energetika" d.o.o. je u popodnevnim časovima otpočela sa isporukom toplotne energije krajnjim korisnicima.


24.04.2019

Obaveštenje

U skladu sa odlukom o uslovima i načinu proizvodnje, distribucije i snabdevanja toplotnom energijom grada Kragujevca, gašenje cirkulacionih pumpi u podstanici je potrebno izvršiti posle 3.maja tekuće godine. "Energetika" d.o.o. će gašenje pumpi vršiti isključivo na zahtev upravnika stambene zajednice i ta usluga se naplaćuje.

Napominjemo da u toku letnjeg perioda „Energetika“ d.o.o. vrši pražnjenje instalacija isključivo na zahtev i uz saglasnost svih upravnika sa zajedničke podstanice, uz određenu novčanu nadoknadu, a da se radovi na pripremama kućnih grejnih instalacija za grejnu sezonu moraju završiti do 30.septembra tekuće godine. Neophodno je da instalacija bude napunjena u tom roku.

 


21.04.2019

Kraj grejne sezone 2018-2019

U skladu sa Odlukom o uslovima i načinu proizvodnje, distribucije i snadbevanja grada toplotnom energijom, grejna sezona se zvanično završava 15.aprila. "Energetika" D.O.O. je nastavila sa isporukom toplotne energije sve do 21.04.2019.

Možemo reći da je ovo bila jedna od uspešnih grejnih sezona, s obzirom da nije bilo većih zastoja u isporuci toplotne energije, a i kvalitet grejanja je bio na zavidnom nivou, o čemu svedoči i broj reklamacija, kojih je bilo dosta manje nego prethodnih godina. Osim dve veće havarije na magistralnim toplovodima, sve ostale intervenicije su se svodile na otklanjanje nedostataka na sekundarnim instalacijama po prijavama naših korisnika.

Obezbeđivali smo energente cele sezone, tako da u proizvodnji i isporuci nije bilo bilo kakvih zastoja, a tokom hladnog talasa u februaru mesecu, toplotna energija je isporučivana tokom 24 časa.

U narednom periodu, ukoliko dođe do zahlađenja i izrazito niskih temperatura, a u skladu sa Odlukom o uslovima i načinu proizvodnje, distribucije i snadbevanja grada toplotnom energijom, "Energetika" D.O.O. je spremna da nastavi sa isporukom toplotne energije sve do 3. maja, pri čemu je neophodno da temperature merene dva dana uzastopno u 21 čas budu 12 stepeni i niže.


15.10.2018

Obaveštenje

U skladu sa Odlukom o uslovima i načinu proizvodnje, distribucije i snadbevanja toplotnom energijom, grejna sezona počinje 15.oktobra. Uzimajući u obzir najavu visokih temperatura u narednim danima, naše stručne službe će aktivno pratiti, eventualne promene i u skladu sa tim doneti odluku o isporuci toplotne energije.


04.10.2018

Obaveštenje

Energetika će u periodu od 01. do 10.oktobra izvršiti tehničku probu funkcionisanja svih energetskih objekata i opreme.

Potrebno je da obratite pažnju na instalacije grejanja u Vašem objektu i da ukoliko dođe do curenja obavestite upravnika Vašeg stambenog objekta, a koji  će ako  bude potrebe podneti zahtev za pražnjenje instalacija.

U slučaju velikog curenja, poplave (opasnost od materijalne štete), kvar prijaviti na telefon dispečerske službe 336 – 238.

 


28.09.2018

Obaveštenje

„Energetika“ obaveštava svoje korisnike da će od subote, 29.septembra, otpočeti sa punjenjem instalacija, a u periodu od 01. do 10. oktobra će izvršiti tehničku probu funkcionisanja svih energetskih objekata i opreme.

U skladu sa tim, neophodno je da potrošači obrate pažnju na instalacije u svojim objektima i da ukoliko primete curenje, isto prijave na telefon dispečerske službe: 034/336-238 ili 0800/034-033 (besplatni call centar).


24.09.2018

Produžen rok za sklapanje reporgrama do 31.10.2018. godine

Zbog velikog interesovanja sugrađana da sklope Sporazum o reprogramu svih dugovanja za komunalne usluge, doneta je odluka da se produži rok do 31. oktobra 2018. godine.

Tokom cele prošle radne nedelje veliki broj sugrađana je došao u JSP Kragujevac u nameri da sklopi Sporazum o reprogramu. Stvarale su se ogromne gužve i veliki redovi, a vidljiva je bila i strepnja kod sugrađana da li će svi stići na vreme da predaju zahtev i otpočnu proceduru.

Spremnost svih zaposlenih u JSP Kragujevac da sugrađanima izađu u susret, da bi se ispoštovala njihova potreba da izmire sva svoja dugovanja sklapajući Sporazum o reprogramu, doneta je odluka da se istek roka produži do kraja oktobra 2018. godine.

Da ponovimo, svi sugrađani koji žele da izmire svoja dugovanja na ovaj način, mogu da dođu u JSP Kragujevac svakog radnog dana od 8,00 do 14,00 časova, a subotom od 8,00 do 12,00 časova. Sporazum o reprogramu mogu da sklope vlasnici nekretnina i potrebno je da sa sobom ponesu važeću ličnu kartu.


10.09.2018

Obaveštenje

Imajući u vidu da se bliži početak grejne sezone 2018/2019, „Energetika“ d.o.o. obaveštava svoje korisnike da će počev od dana 10.09.2018.godine vršiti preglede kućnih grejnih instalacija, što podrazumeva proveru podstanica i napunjenost kućnih grejnih instajacija.

S tim u vezi, neophodno je da korisnici koji imaju potrebu za popravkom koja podrazumeva pražnjenje zgrade ili su samovoljno ispraznili objekat bez saglasnosti „Energetike“d.o.o., preko upravnika zgrade ili na telefon dispečerskog centra 336-238 ukoliko nemaju istog, obaveste o ovome „Energetiku“d.o.o..

Posebno napominjemo da prema Odluci o uslovima i načinu proizvodnje, distribucije i snabdevanja toplotnom energijom (član 41.) svi radovi na kućnim grejnim instalacijama moraju biti završeni najkasnije do 30.09.2018.godine.

 


04.09.2018

E - Fakture za kategorije potrošača "društvene delatnosti" i "ostali korisnici"

Imajući u vidu pozitivnu zakonsku regulativu koja ima za krajnji cilj brže, efikasnije i racionalnije poslovanje kao i uštedu papira, novca i vremena, „Energetika“ d.o.o.  svojim korisnicima pruža mogućnost dostavljanja faktura elektronskim putem. 

Odredbama člana 8. Stav 1. Zakona o računovodstvu, propisano je da se knjiženje poslovnih promena na računima imovine, obaveza i kapitalu, prihodima i rashodima vrši na osnovu verodostojnih računovodstvenih isprava. Računovodstvena isprava (uključujući fakturu) predstavlja pisani dokument ili elektronski  zapis o nastaloj poslovnoj promeni, koja obuhvata sve podatke potrebne za knjiženje u poslovnim knjigama tako da se iz računovodstvene isprave nedvosmisleno može saznati osnov, vrsta i sadržaj poslovne promene.

Članom 7. Zakona o elektronskom dokumentu, elektronskoj identifikaciji, uslugama od poverenja u elektronskom poslovanju predviđeno je da se elektronskom dokumentu ne može osporiti punovažnost, dokazna snaga, kao ni pisana forma samo zato što je u elektronskom obliku.

Članom 10. Stav.1 Zakona o elektronskom dokumentu, elektronskoj identifikaciji i uslugama od poverenja u elektronskom poslovanju propisano je da se elektronski  dokument koji je izvorno nastao u elektronskom obliku smatra originalom.

Potvrdu da ste saglasni sa ovakvim načinom dostave fakture možete izvršiti  pisanim ili elektronskim putem na email adresu referenta (email sa faktura koje su Vam dostavljane u prethodnom periodu).

 


06.08.2018

Obaveštenje

Na osnovu evidencije komunalnih preduzeća koja učestvuju u Sistemu objedinjene naplate – SON (JSP Kragujevac, JKP Šumadija Kragujevac i Energetika), objavljujemo tabelarni pregled dugovanja građana. Pregled se odnosi na period od jula 2003. godine do juna 2018. godine. U ovom pregledu dugovanja uračunate su i obaveze građana nastale po osnovu sudskih I izvršnih postupaka.

 

Iznos od

Iznos do

Broj korisnika

Ukupan uznos

1

5.000

29090

46.977.652,52

5.000

10.000

9561

69.392.067,70

10.000

30.000

11650

204.872.935,63

30.000

50.000

4075

159.006.934,44

50.000

100.000

4565

324.722.739,06

100.000

500.000

4123

830.132.781,95

500.000

99.999.999

656

514.909.915,51

 

Ukupno:

63720

2.150.015.026,81


03.08.2018

Obaveštenje

Zbog velikog interesovanja građana za sklapanje Sporazuma o reprogramu, JSP će uvesti I radnu subotu za vreme trajanja reprograma od 01.08. do 30.09.

Radno vreme subotom je od 09:00 do 13:00 časova.

Za sve detaljne informacije u vezi reprograma možete se obratiti Jeleni Zečević, šefici službe reklamacija i naplate na tel. 034 617 0 627 ili putem elektronske poste na adresu: reprogram@jspkragujevac.rs.


01.08.2018

Obaveštenje

Na osnovu preporuke Skupštine grada Kragujevca, a prema odluci komunalnih preduzeća koja učestvuju u sistemu objedinjene naplate (SON), Javno stambeno preduzeće Kragujevac će u periodu od 01.08. – 30.09.2018. godine, sprovesti REPROGRAM svih dugovanja građana za komunalne usluge.

Građani će moći da reprogramiraju sva svoja dugovanja na period do 120 mesečnih rata (10 godina), uz oprost kamate za prethodni period u kome su dugovanja nastala.

Minimalna mesečna rata reprograma može da iznosi 500 dinara.

Reprogram će se sprovoditi u Javnom stambenom preduzeću Kragujevac, gde će sugrađani moći da imaju uvid u sva svoja dugovanja za korišćenje komunalnih usluga, na osnovu čega će se sklapati Sporazum o reprogramu.


14.05.2018

Obaveštenje

Shodno članu 360 Zakona o energetici, pozivaju se svi korisnici toplotne energije da dođu u Gradsku toplanu (Ulica Nikole Pašića 15, kancelarija broj 10) radi potpisivanja novih Ugovora o snabdevanju toplotnom energijom.


26.04.2018

"Energetika" d.o.o. prikupila 94 jedinice krvi

"Energetika" kao i svake godine nastavlja tradiciju dobrovoljnog davanja krvi, koja se organizuje 2 puta godišnje kroz zimsku i prolećnu akciju.

Prolećna akcija dobrovoljnog davanja krvi je održana danas, 26.04.2018. godine u prostorijama Službe za transfuziju krvi, Kliničkog centra u Kragujevcu.

Možemo reći da je odziv bio izvanredan i da je akciju podržalo oko 100 zaposlenih radnika "Energetike", pri čemu je prikupljeno 94 jedinice ove dragocene tečnosti. Mnogi radnici "Energetike" su višestruki davaoci krvi , zbog čega je Energetika dobila mnoga priznanja, među kojima i Srebrni znak Crvenog krsta Srbije.


16.04.2018

Kraj grejne sezone 2017/2018

U skladu sa Odlukom o uslovima i načinu proizvodnje, distribucije i snadbevanja grada toplotnom energijom, grejna sezona se zvanično završava 15.aprila.

Možemo reći da je ovo bila jedna od uspešnih grejnih sezona, s obzirom da nije bilo većih zastoja u isporuci toplotne energije, a i kvalitet grejanja je bio na zavidnom nivou, o čemu svedoči i broj reklamacija, kojih je bilo dosta manje nego prethodnih godina. Osim dve veće havarije na magistralnim toplovodima, sve ostale intervenicije su se svodile na otklanjanje nedostataka na sekundarnim instalacijama po prijavama naših korisnika.

Obezbeđivali smo energente cele sezone, tako da u proizvodnji i isporuci nije bilo bilo kakvih zastoja, a tokom hladnog talasa u februaru mesecu, toplotna energija je isporučivana tokom 24 časa.

U narednom periodu, ukoliko dođe do zahlađenja i izrazito niskih temperatura, a u skladu sa Odlukom o uslovima i načinu proizvodnje, distribucije i snadbevanja grada toplotnom energijom, "Energetika" D.O.O. je spremna da nastavi sa isporukom toplotne energije sve do 3. maja, pri čemu je neophodno da temperature merene dva dana uzastopno u 21 čas budu 12 stepeni i niže. Na zalihama je trenutno oko 4.000 tona uglja i oko 400 tona mazuta, što su količine više nego dovoljne i za eventualni produžetak grejne sezone.


02.03.2018

Obaveštenje

Zbog planiranih radova Elektrošumadije i isključenja struje, “Energetika” d.o.o. obaveštava svoje korisnike da će u nedelju 04. marta  u periodu od 11:00-15:00 časova bez toplotne energije ostati stanovnici dela naselja Bubanj, ispod Kliničkog centra.


01.03.2018

Obaveštenje

Energetika obaveštava svoje korisnike da je zbog hladnog talasa koji je stigao, još od nedelje 25.februara otpočela dvadesetčetvoročasovno, kontinuirano snadbevanje toplotnom energijom svih svojih korisnika, i očekujemo da će se tako nastaviti sve dok traju izrazito niske temperature.


29.12.2017

Obaveštenje

“Energetika” d.o.o. obaveštava sve svoje korisnike da će u novogodišnjoj noći isporučivati toplotnu energiju 24 časa u skladu sa Odlukom o uslovima i načinu proizvodnje, distribucije i snabdevanja toplotnom energijom, bez prekida, kao i 1.januara do ponoći.

Naše dispečerske službe će za vreme novogodišnjih praznika raditi u pojačanom sastavu i biće korisnicima na raspolaganju 24 časa, pa svi eventualni kvarovi mogu biti prijavljeni na naše poznate telefone: 336 - 238 i 0800 034 - 033.


21.12.2017

Obaveštenje

Zbog sanacije kvara na magistralnom toplovodu u Ulici Svetozara Markovića, doći će do zastoja u isporuci toplotne energije 15.12.2017. godine od 12h u sledećim ulicama:

Bore Stankovića, Branka Radičevića (deo ulice), Dr Zorana Đinđića (deo ulice), Grada Sirena (deo ulice), Janka Veselinovića, Karađorđeva (deo ulice), Lole Ribara, Marka Miljanova, Mihaila Iveše, Milivoja Živanovića, Miloja Pavlovića (deo ulice), Milovana Glišića, Milovana Gušića, Nikole Pašića (deo ulice), Save Badnjevca, Svetozara Markovića, Stevana Sremca i Zmaj Jovina (deo ulice). Zbog navedenog kvara bez toplotne energije će ostati i osnovne škole “21.oktobar” i “Radoje Domanović”.

Normalizacija u isporuci toplotne energije očekuje se u večernjim časovima.


29.11.2017

Obaveštenje

Zbog proširenog obima radova na havarijskom delu toplovoda, u naselju Aerodrom, očekuje se normalizacija snabdevanja toplotnom energijom u kasnim večernjim satima.


29.11.2017

Obaveštenje

Zbog havarije magistralnog toplovoda u naselju Aerodrom bez toplotne energije ostali su korisnici u sledećim ulicama: Svetogorska, Atinska, Bregalnička, Vojvođanska, Grada Karare, Ljube Vučkovića, Belodrimska. Bez toplotne energije je ostala i OŠ „Sveti Sava“.

Normalizacija u isporuci toplotne enregije očekuje se u prepodnevnim časovima.


15.11.2017

Obaveštenje

Zbog havarije na magistralnom toplovodu u Ulici Miodraga Vlajića-Šuke, naselja Aerodrom i Jabučar su ostala bez grejanja. Ekipe "Energetike" d.o.o. su 24 časa na terenu i zamenjeno je 30m cevi na prelazu magistralne saobraćajnice. Uredno snabdevanje korisnika u navedenim naseljima očekuje se
u poslepodnevnim časovima.


16.10.2017

Obaveštenje

U skladu sa Odlukom o uslovima i načinu proizvodnje, distribucije i snadbevanja grada toplotnom energijom , grejna sezona počinje 15.oktobra. Uzimajući u obzir najavu visokih temperatura u narednim danima, naše stručne službe će aktivno pratiti, eventualne   promene i u skladu sa tim doneti odluku o isporuci toplotne energije.


06.10.2017

Obaveštenje

Zbog drastičnog pada temperature, "Energetika" D.O.O. je prva u Srbiji otpočela sa toplim probama sistema daljinskog grejanja  od 03.oktobra 2017. godine, a koje su se odvijale parcijalno po pojedinim zonama u celom gradu.

Dana 06.oktobra 2017.godine, u popodnevnim časovima počele su tople probe celokupnog sistema grejanja od izvora toplotne energije, distributivnog sistema i progrevanja stanova na području celog grada. U subotu 07.10.2017.godine  grejanje je isporučivano čitavom gradu tokom celog dana, zbog niskih spoljnih temperatura. Ostalim danima je bilo iskljucivanja u skadu sa promenama spoljnih temperatura.

Takav trend nastaviće se i u narednom periodu, koji će ujedno biti iskorišćen za otklanjanje svih nedostataka na primarnim i sekundarnim instalacijama, po pozivima građana.


03.10.2017

Počinju funkcionalne probe sistema daljinskog grejanja

Toplotni izvori “Energetike” d.o.o. su od 3.10.2017. godine započeli tople funkcionalne probe sistema daljinskog grejanja.

Tople probe su funkcionalne probe i ne predstavljaju početak grejne sezone već služe da se otklone svi kvarovi na primarnim i sekundarnim instalacijama kako bi sistem bio spreman za grejnu sezonu koja, u skladu sa Odlukom o snabdevanju grada tolpotnom energijom, počinje 15.10.2017. godine.

Napominjemo da se tople probe neće odvijati istovremeno u svim delovima grada, već sukcesivno, zbog testiranja i praćenja sistema. U toku su tople probe sistema iz sledecih kotlarnica: Stanovo, Centralna radionica, Erdoglija, Klinicki centar.

Sistem daljinskog grejanja je 6 meseci bio u stanju mirovanja i u tom periodu su bili obavljani značajni remontni radovi.

“Energetika” d.o.o. zato moli korisnike za strpljenje u toku toplih funkcionalnih proba kao i da u tom periodu sve, eventualne, kvarove i curenja prijavljuju našem dispečerskom centru na broj telefona 336-238, kao i putem besplatnog poziva na broj 0800 034 033.


05.09.2017

Obaveštenje

U cilju priprema za predstojeću sezonu, „Energetika“ d.o.o će od četvrtka 7.9.2017.godine otpočeti sa punjenjem instalacija gradske mreže.

Mole se korisnici da obrate pažnju na toplotne instalacije u svojim objektima i da sva eventualna curenja i kvarove  prijave  dispečerskoj  službi na brojeve telefona: 336-238; 0800/034-033 (BESPLATNI POZIV).


15.08.2017

Veliki remont kotlova K3 i K4

Sa ciljem povećanja sigurnosti i bezbednosti postrojenja, "Energetika" D.O.O., odmah nakon grejne sezone, počela je sa remontnim radovima.

Radi se o najobimnijem remontu u poslednjih 25 godina, posebno na lokaciji "Zastava", na kotlovskim postrojenjima K3 i K4. Kotlovsko postrojenje K3 se rekonstruiše u cilju podizanja nivoa tehnologije proizvodnje, a samim tim će se povećati stepen iskorišćenja za 10-12%. Rekonstrukcija i revitalizacija kotla K3, na Matičnoj lokaciji, realizuje se sredstvima nemačke banke za obnovu i razvoj u vrednosti od 240.000.000 dinara, koji se plasiraju kroz IV fazu KFW programa. Proračuni pokazuju da će uštedama, koje će se ostvarivati povećanjem stepena iskorišćenja, otplaćivati anuiteti ovog kredita. Značajni radovi izvode se na zameni razvodne toplovodne mreže.

Vrednost radova na remontu kotlovskog postojenja K4, ostaloj opremi i uređajima, razvodno-toplovodnoj mreži kao i kotlovima u kotlarnicama na Vanmatičnoj lokaciji iznosi oko 120.000.000 dinara. Ta sredstva su predviđena Planom poslovanja za 2017. godinu i obezbeđuju se iz tekućeg poslovanja. Ovakav obim remonta je posledica velike starosti kotlovskih jedinica na lokaciji "Zastava" (K3 – 1971. godina; K4 - 1974. godina) kao i pojedinih delova razvodne toplovodne mreže (preko 35 godina).

Realizacijom svih planiranih radova podići će se pogonska spremnost i pouzdanost "Energetika" D.O.O. u svim segemntima na maksimalan nivo i tako obezbediti pouzdano i kvalitetno grejanje potrošača u Gradu Kragujevcu.

Planiran završetak svih radova je kraj septembra, kada će se otpočeti i sa punjenjem instalacija gradskog grejanja, kao i hladnim funkcionalnim probama kotlovskih postrojenja sa pratećom opremom i uređajima.


14.08.2017

Rekonstrukcija podstanice Bubanj

Završena je rekonstrukcija podstanice Bubanj. Svi radovi su izvršeni u cilju boljeg snabdevanja toplotnom energijom u naselju Bubanj.


14.08.2017

Ulica Sretenjskog ustava: Remontni radovi nastavljeni

Remontni radovi u Ulici Sretenjskog ustava nastavljeni su posle koletivnog godišnjeg odmora. U toku je demontaža postojećih dotrajalih cevi i njihova zamena novim predizolovanim toplovodom.

Celokupni remontni radovi u ovom delu će se vršti u 4 faze:
- I faza (od Gružanske ulice do Ulice Dušana Sretenovića) u periodu od 28.6.2017. do 17.7.2017. godine
- II faza (od Ulice Dušana Sretenovića do Ulice Jovana Jankovića) u periodu od 7.8.2017. do 21.8.2017. godine
- III faza (od Ulice Jovana Jankovića do Ulice Andre Marinkovića) u periodu od 22.8.2017. godine do 11.9.2017. godine
- IV faza (od Ulice Andre Marinkovića do Bulevara Kraljice Marije) u periodu od 12.9.2017. do 26.9.2017. godine

Završetak radova se očekuje 26.9.2017. godine. Postoji mogućnost odstupanja od očekivanog roka završetka radova u zavisnosti od stanja na terenu, koje je jedino moguće ustanoviti otkopavanjem i uvidom stanja na licu mesta.

Radovi sve 4 faze se izvode iz sopstvenih resursa.