Dispečerska služba

034/336-238; BESPLATNI POZIV: 0800/034-033

Ministarka Vujović: Modernizacijom Gradske toplane, poboljšan kvalitet vazduha u Kragujevcu  

02.03.2023

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović obišla je Gradsku toplanu u Kragujevcu sa visokim predstavnicima Evropske banke za obnovu i razvoj, uz čiju pomoć je i u kratkom roku modernizovana Gradska toplana, saopštilo je ovo ministarstvo.

- Drago mi je što sam danas zajedno sa predstavnicima EBRD obišla Gradsku toplanu u Kragujevcu i posebno što su i oni zadovoljni urađenim. U rekordno kratkom roku toplana je modernizovana, zamenjeni su kotlovi na ugalj koji su decenijama zagađivali vazduh u Kragujevcu. U oktobru 2021. godine na ovom mestu obećali smo da će Kragujevčani narednu grejnu sezonu dočekati sa kotlovima na gas i u oktobru 2022. godine tako je i bilo - rekla je Vujović dodajući da je najnovija oprema izabrana u skladu sa EU standardima.

Kragujevčani danas imaju i bolje grejanje i bolji kvalitet vazduha.

- Ovim projektom postigli smo smanjenje ugljen-dioksida za 70 odsto, smanjenje azot-dioksida koji je sada na nivou duplo ispod granične vrednosti, dok su PM suspendovane čestice u potpunosti eliminisane - istakla je Irena Vujović.

Ministarka je podsetila da je vrednost projekta 18 miliona evra i da je u okviru njega izgrađena kotlarnica sa pet kotlova renomiranih nemačkih proizvođača sa niskim nivoom emisije štetnih gasova.

Početak druge faze radova, koja podrazumeva sanaciju pepelišta, najavljen je za ovu godinu. Planirano je da se pepeo iskoristi za izgradnju lokalnih puteva i to će biti prvi primer korišćenja pepela u skladu sa principima cirkularne ekonomije kod nas.


Zahtev za nove cene grejanja predat Gradskom veću: PRVO POVEĆANJE POSLE DESET GODINA

21.02.2023

Energetika D.O.O. Kragujevac je, u skladu sa Uredbom Vlade Republike Srbije o utvrđivanju metodologije za određivanje cene snabdevanja krajnjeg kupca toplotnom energijom, Gradskom veću Kragujevca dostavila Zahtev za povećanje cena svojih usluga.

Važeća cena grejanja se nije menjala tokom poslednjih 10 godina, i bez PDV a je za paušalce iznosila:

  • Za stambeni protor                               84,14 din/m2
  • Za društvene delatnosti                           126,21 din/m2
  • Za ostale korisnike (6 meseci)                  252,42 din/m2

Nove, predložene cene u skladu sa Uredbom iznose:

  • Za stambeni prostor - paušalno       49,62 din/m2  (fiksni deo) i  55,17 din/m2 (varijabilni deo)  - ukupno  104,79 din/m2  (uvećanje 24,5 odsto)
  • Za stambeni prostor -  po potrošnji      49,62 din/m2  (fiksni deo) i 4,54 din/kWh (varijabilni deo)
  • Za poslovni prostor (6 meseci) - paušalno    124,06 din /m2 (fiksni deo) i 137,92 din/m2 (varijabilni deo) - ukupno  261,98 din/m2
  • Za poslovni prostor (6 meseci) -  po potrošnji   124,06 din /m2 (fiksni deo) i 5,67 din/kWh (varijabilni deo)

Na osnovu novog cenovnika, koji je predložen Gradskom veću, zaduženje za stan površine 50 m2 bi iznosilo 5.239,50 dinara (za plaćanje na 12 meseci), dok je po sadašnjim cenama taj iznos 4.207,00 dinara. Tako bi nova cena grejanja za takav stan bila veća za 1.032,50 dinara.

Potrošači koji nemaju kontiunirano snabdevanje (Društva bivše Grupe Zastava) zaduženja će dobijati po jedinstvenoj ceni za MWh u iznosu od 10.770,54 din, što je za 0,4 odsto manje od dosadašnje zbog veličine njihovog poslovnog prostora, otvorenosti i nemogućnosti da se izmeri kvadratura i instalisana snaga. Pored toga ovi potrošači nemaju potrebu za svakodnevnim grejanjem usled vikenda i kolektivnih odmora.

U obrazloženju Odluke o novim cenama toplotne energije  Energetika D.O.O. Kragujevac navodi da je  "Odluka usaglašena sa Uredbom kojom je utvrđen koeficijent u odnosima potrošača 1:1,25, pa je shodno tome došlo do značajne promene strukture raspodele nastalih troškova proizvodnje i distribucije toplotne energije“.

Izvršena je i modernizacija sistema daljinskog grejanja, tako da Energetika D.O.O. od sezone 2022./2023. kao isključivo pogonsko gorivo za proizvodnju toplotne energije koristi prirodni gas i električnu energiju za za rad kotlovskog postrojenja.

Cena prirodnog gasa je povećana za 11 odsto, a električne enrgije za 8 odsto, pa je stoga i povećanje cene toplotne energije neophodno.

Odluku o cenama toplotne energije možete preuzeti na našoj OGLASNOJ TABLI.
 


ENERGETIKA praznuje radno da svi domovi budu topli : HRISTOS SE RODI !

06.01.2023

Praznični dani nas asociraju na toli dom, vreme provedeno sa najbližima i uzavrelu prazničnu atmosferu. Da bismo stvorili kompletnu, prijatnu i prazničnu sliku tih dana, potrebno je da se radi na tome da se svaka kuća učini domom.

Radnici „Energetike“ d.o.o., kao i prethodnih večeri, i ove noći ostaju na svojim radnim mestima da bismo mi, na najbolji mogući način, uživali u najradosnijem hrišćanskom prazniku.

Rođenje Hristovo je praznik večne i božanske radosti.

Svim pravoslavnim vernicima srećne i blagoslovene Božićne dane želi „Energetika“ d.o.o., a mi ćemo istrajati u nastonjanju da svaki stambeni prostor grejemo i učinimo ga domom.

HRISTOS SE RODI!


Sistem za praćenje dimnih gasova potvrdio: NOVI KOTLOVI USPEŠNO RADE

23.12.2022

"Energetika“ doo nastavlja sa uspešnim poslovanjem sa novim, modernizovanim sistemom daljinskog grejanja distribucije toplotne energije preko kotlova na gas.

Ono šta smo najavljivali je, možda i najbitniji deo ovog projekta, čistiji vazduh, što potvrđuje sistem za permanentno praćenje emisije dimnih gasova koje Kragujevčani imaju od početka ove grejne sezone na novoj kotlarnici.

U pitanju je sistem u kome se može, u svakom trenutku, videti stepen emitovanja štetnih čestica pomoću koga ,,Energetika,, doo snabdeva korisnike toplotnom energijom sa Matične lokacije. Sistem ima pet kontrolnih sistema za praćenje stepena zastupljenosti štetnih čestica u toku rada kotlova na gas. Svaki kotao ima svoju kontrolnu stanicu, nešto poput malih labaratorija, u kojima se u 24/7 sati vrši analiza procene nivoa štetnih gasova. Sistemi su nezavisni za svaki od pet kotlova i tokom cele godine se meri stepen izduvnih gasova.

Emitovanje štetnih čestica je minimalno što potvrđuju i parametri na kontrolnoj stanici. U ranijem periodu, dok je kotlarnica na Matičnoj lokaciji radila na ugalj, nije postojao ovakav sistem praćenja emisije štetnih gasova.

U planu za sledeći period je i onlajn praćenje parametara emitovanja štetnih čestica. Očekujemo, uskoro, da će Ministarstvo za zaštitu životne sredine uvesti zakonsku obavezu da ovakav parametar bude transparentan i dostupan svakome od nas.

Ovaj sistem, za razliku od kotlarnice na ugalj, nema nikakav loš uticaj na životnu sredinu u Kragujevcu, tako da je rešen višedecenijski problem u Kragujevcu i Kragujevčani udišu čistiji vazuh.

Savremena kotlarnica na gas koncipirana i projektovana po najsavremenijoj tehnologiji ,na obostrano zadovoljstvo, uspešno sprovodi projekat koji smo započeli i realizovali za nepunih godinu dana.

 


Dr Andreja Ilić, generalni direktor „Energetike“ u gostovanju na RTK: PONOSNI SMO ŠTO KRAGUJEVAC GREJEMO BEZ ZAGAĐENJA

16.12.2022

-Tokom ove godine Energetika je sprovela najveću investiciju od svog osnivanja, napravljena je potpuno nova kotlarnica na gas. Trenutno zagađenje je svedeno daleko ispod najstrožijih ekoloških parametara.  Emisija ugljenikovih oksida je smanjena za preko 70 odsto, sumpor i praškaste materije su potpuno eliminisani, a oksidi azota su daleko manji od ekološki dozvoljenih minimuma, rekao je  generalni direktor kragujevačke „Energetike“ dr Andreja Ilić, u gostovanju na radio televiziji Kragujevac u emisiji „Komunalni servis“.

On je istakao da u situaciji kada su globalni događaji jako uticali na  živote i poslovanje ljudi, radnici Energetike kao i svi Kragujevčani mogu da se ponose što je uspšno završen posao koji je započet.

-Nije bilo probijanja rokova, dodatnih radova i podizanja cene izgradnje nove kotlarnice. Ona sada radi, greje grad, i svih pet kotlova su dokazali svoju instalisanu snagu i energetsku efikasnost.Trenutno je u postupku završna primopredaja kotlarnice, i sada sledi da se vrlo brzo potpiše efektivnost druge tranše kredita i javna nabavka za izgradnju puta sa upotrebom pepela kao građevinskog materijala, tako da će građani dobiti novih 15 kilometara asfaltnog puta na upotrebu. Kada krene građevinska sezona počeće odvoženje pepela , izjavio je Ilić.

Nova kotlarnica je najmodernija te vste u regionu, i u postorojenje su ugrađeni elementi i oprema renomiranih svetskih proizvođača koji garantuju i pouzdanost i energetsku efikasnost, kvalitetno grejanje uz minimalan ekološki odraz. Inicijativa gradonačelnika i razumevanje u vrhu države su doveli do toga da Energetika po prvi put greje bez zagađenja i da se Kragujevac više ne nalazi na mapi ekološki nepovoljnih gradova.

Kako je naglasio direktor Energetike, „stari kotlovi su ostavljeni u potpuno ispravnom stanju i preko leta su remontovani, tako da je Energetika spremna da greje sa svim energentima“.

-Spremni smo i na  najgori scenario, a to je da gasa ne bude zbog svetske krize. Deponovali smo 13.000 tona uglja i 750 tona mazuta čija je isporuka u toku sve do pounjavanja svih kapaciteta. Učinili smo sve da  Kragujevac ne ostane bez grejanja u teškim vremenima kada je energetika u pitanju. Za sada sam siguran da gasa ima dovoljno, ali mi smo se obavezali na 20 plus minus dva stepena u grejanom prostoru i za to smo se obezbedili, kaže Andreja Ilić.

Od planova za 2023. godinu direktor Ilić je izdvojio „intenzivniji remont čitave distributivne mreže tokom leta“, kao i inovativni projekat sa Državnim Data centrom.

-Elektronska oprema Data centra generiše toplotu tokom svog rada, i tamo ćemo postaviti toplotnu pumpu odakle Energetika može da dobije pet megavata energije i da se poveže sa kotlarnicom u Kliničkom centru. Korist bi bila obostrana, jer bi tako Data centar trošio mnogo manje električne energije za hlađenje svoje opreme, zaključio je Ilić.

 


Anketa za korisnike: KAŽITE KAKVO VAM JE GREJANJE

01.12.2022

“Energetika” d.o.o. obaveštava sve svoje korisnike da od 01.12.2022 – 31.12.2022.godine imaju mogućnost da se izjasne o kvalitetu usluge toplotne energije, a koje se sprovodi u skladu sa Odlukom o uslovima i načinu proizvodnje, distribucije i snabdevanja toplotnom energijom.

Izjašnjavanje ima za cilj merenje stepena zadovoljstva i preduzimanje mera za poboljšanje kvaliteta usluge toplotne energije.

Unapred se zahvaljujemo našim korisnicima na vremenu koje će odvojiti za popunjavanje ankete, a koja će im biti dostupna u gradskoj toplani u ul. Nikole Pašića br.15 i na internet stranici www.energetika-kragujevac.com.


Saradnja Energetike i Ekonomskog fakulteta: RAZMENA ZNANJA I PRAKSE

25.11.2022

Danas je, u prostorijama ,,Energetike,, doo, potpisan  Sporazum o saradnji između Univerziteta u Кragujevcu – Ekonomskog fakulteta i ,,Energetike,, doo Кragujevac.

Sporazum sadrži okvir za uspostavljanje uspešne i kontinuirane saradnje između ove dve institucije.

Potpisnici Sporazuma su  ispred ,,Energetike,, doo  direktor  dr Andreja Ilić, a ispred Ekonomskog fakulteta Кragujevac  dekanka dr Milena Jakšić. Potpisivanju Sporazuma prisustvovali su  Miroslav Petrašinović, direktor  pravnog i komercijalnog sektora ,,Energetika,, doo i prodekan za finansije Ekonomskog fakuleta Milan Čupić.

 Neposredni rezulatati saradnje odnose se na povezivanje studenata, saradnika i nastavnika Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Кragujevcu i zaposlenih u ,,Energetika,, doo Кragujevac radi zajedničkih aktivnosti na istraživačko-razvojnim i inovacionim projektima koji su bazirani na naučnom pristupu i praktičnoj primeni.

Prema rečima direktora ,,Energetika,, doo  dr Andreje Ilića značaj ekonomskih nauka se vidi, pogotovo,  kada sprovodite ovako velike projekte jer se prvo  susrećete sa ekonomskom analizom, sve počinje i završava se na ekonomiji.

Očekujemo da će to biti na obostrano zadovonjstvo i korist da će vaši studenti koji će ovde dolaziti na praksu korisno naučiti, a sa druge strane da ćete vi svojim znanjima pomoći nama u rešavanju ekonomskih problema koje se odnose na ,,Energetiku,, koje poslovanje u ovom vremenu donosi, naročito u poslovanju u energetskom sektoru, rekao je dr Andreja Ilić.

Ukratko upoznavši potpisnike Sporazuma sa radom ,,Energetika,, doo dr Andreja Ilić,  kroz obilazak novog postrojenja ,,Energetika,, doo , uputio je  prisutne u nov način rada kroz novo postrojenje realizovano kroz projekat,  uspešno završen spram kratkih rokova i visokih zahteva u realizaciji posla  modernizacije Matične lokacije novoga postrojenja u kojoj su sa radom, od ove grejne sezone,  počeli kotlovi na gas.

Sa zadovoljstvom smo na raspolaganju, ako je bilo koji vid obuke, razmena znanja, ako je bilo šta potrebno za vaše zaposlene,  a tiče se ekonomske struke. Cilj Sporazuma je povezivanje institucija visokog obrazovanja i javnog sektora u svrhu unapređenja nauke, inovacija i tehnološkog razvoja kroz sporvođenje konkretnih aktivnosti koje imaju obrazovnu, primenjenu i razvojnu dimenziju, rekla je dekanka Ekonomskog fakulteta dr Milena Jakšić.

Izrazivši obostrano zadovoljstvo direktor ,,Energetika,, doo dr Andreja Ilić i dekanka Ekonomskog fakuteta su naglasili da Sporazum je od bitnog značaja za obe institucije i da se nadaju uspešnoj i efikasnoj  saradnji.


Obaveštenje

08.11.2022

Poštovani korisnici,

Proizvodnja toplotne enrgije se odvija bez problema na svim toplotnim izvorima.

Ekipe "Energetika" doo rade na otklanjanju kvarova na distributivnoj mreži u Bulevaru kraljice Marije, Dečanskoj ulici i u ulici Nikole Pašića.

Tokom prethodne noći i u ranim jutarnjim časovima otklonjeni su kvarovi na magistralnom toplovodu Lepenica u Lepeničkom bulevaru i na pravcu Centar.

"Energetika" doo Кragujevac sa svojim dežurnim službama je na raspolaganju svojim korisnicima i poziva korisnike da sve probleme vezane za isporuku toplotne energije prijave na dežurni telefon kontakt centra 034/336-238 i 0800/034-033.


Obaveštenje za korisnike: RAČUNI ZA OKTOBAR ĆE BITI UMANJENI

08.11.2022

Poštovani korisnici,

S obzirom na okolnosti u kojima je spoljašnja temperatura iznad prosekaza ovo doba godine i mere štednje koje je uslovila trenutna svetska energetska kriza, nije bilo uobičajene isporuke toplotne energije tokom meseca oktobra kao što je bio slučaj prethodnih grejnih sezona.

U skladu sa tim obaveštavamo naše cenjene korisnike da će računi biti umanjeni za oktobar mesec u skladu sa količinom isporučene toplotne energije krajnjim korisnicima.


Kreću tople probe od sutra

27.10.2022

Energetika doo će od sutra, 28.10. tekuće godine, na svim kotlarnicama  vršiti tople probe, čime će biti pokrivena cela teritorija grada.

Matična lokacija od ove grejne sezone prvi put za osnovni energent ima prirodni gas. Spremno dočekujemo i ovu 2022/2023 grejnu sezonu sa dovoljnom količinom energenata.

Molimo sve korisnike, ako primete, eventualne kvarove da odmah prijave dispečerskoj službi na broj telefona  034/336-238 ili na besplatan kontakt  0800/034-033  kako bismo odmah reagovali da ne dođe do veće havarije.


Konferencija Simterm 2022 na Mašinskom fakultetu u Nišu

21.10.2022

Mašinski fakultet u Nišu na katedri za termotehniku, termoenergetiku i procesnu tehniku zajedno sa Društvom termičara Srbije, organizovao je od 18.10. do 21.10. 2022. godine u Nišu, 20. po redu, konferenciju Simterm 2022. Panel se održava u okviru stručno-naučne konferencije SimTerm.4E.

Kako bi se sagledala trenutna situacija u energetskom sektoru konferencija je imala za cilj okupljanje naučnika, inženjera i privrednika iz širokog spektra disciplina u proizvodnji energije.

Stručnjaci iz ove oblasti na konferenciji ove godine su razmenjivali iskustva na temu energetskih izazova i načina prevazilaženja energetske krize. Kako kažu sa Mašinskog fakulteta u Nišu, budućnost energetike je u obnovljivim izvorima, energetskoj efikasnosti i stručnim ljudima.

Konferencija prema klasifikaciji Ministarstva prosvete ima karakter međunarodnog skupa i održava se svake druge godine.

Na današnjem, završnom panelu Simterm 2022 panelisti su bili pored direktora Udruženja toplana Srbije Dejana Stojanovića, direktor JKP,, Gradska toplana Niš,, Predrag Milačić, Ivana Kalanja, izvršna direktorka za proizvodnju toplotne energije i fluida JKP ,,Beogradske elektrane,, , Dušan Macura, rukovodilac sektora za proizvodnju i distribuciju toplotne energije JKP ,,Novosadska toplana,, i generalni direktor ,,Energetika,, doo dr Andreja Ilić.


Polaganje venaca u znak sećanja na žrtve Kragujevačkog oktobra

21.10.2022

Jutros su,  predstavnik radnika ,,Energetike,, doo Milan Stamenković i direktor ,,Energetike,, doo  dr Andreja  Ilić, obišli humke u Šumaricama, položili vence u znak sećanja na žrtve Drugog svetskog rata. Kolika god da je vremenska distanca sećanje na monstruozni čin sila Vermahta ne bledi u svesti svih Kragujevčana. Iako je te jeseni u Srbiji bilo više slučajeva masovne odmazde nad nedužnim stanovništvom, streljanje u Kragujevcu uzdiglo se do simbola svih tih stradanja  sve do današnjih dana. Sve se pretočilo u krvavu bajku kao opomenu da su svetu ,,dosta jedne Šumarice,,.


Veliki školski čas

21.10.2022

21. oktobar se ne prepričava kod Kragujevčana, 21. oktobar za Kragujevčane je Kragujevački oktobar, dan kada se sa tugom odlazi ka memorijalnom parku, u Šumarice i svako u svojoj bolnoj tišini odlazi na mesto gde je mučki tri dana ubijano oko 3000 civila 1941. godine,  dan u kome su profesori i đaci goloruki i golobradi stojički stali ispred cevi Vermahta.

 21. Oktobar je dan kada Kragujevčani šalju poruku mira celom svetu da se nikada nikome više ne desi ni delić onoga šta se desilo te 1941. godine jer ,,dosta su svetu jedne Šumarice,,.

,,Najduže traje iskopavanje jama, dok samo streljanje ide brzo (100 ljudi za 40 minuta). Moj utisak je da tokom streljanja nema emocionalnih problema. Oni se javljaju danima kasnije, kada se o tome razmišlja, uveče na miru, izvestio je poručnik Valter,, , piše nemačka istoričarka Mari-Žanin Čalić.

Kragujevački oktobar predstavlja masakr koji su nad civilnim stanovništvom Kragujevca i okolnih sela počinile okupacione snage Nemačke 19., 20. i 21. oktobra 1941. godine. U ovom zločinu stradalo je oko 3000 stanovnika od kojih je 300 učenika, a petnaestoro između 8 i  15 godina, odnosno 10% stanovništva Kragujevca i okoline tog doba. Dan koji je obeležio Kragujevačku prošlost, sadašnjost i budućnost koji priča priču nevinih ljudi, dečaka, devojčica satkanu od dečjih snova, nadanja, maštanja, vere u život i sveta kao mesto u kome za sve ima mesta, a za samo par trenutaka ih je delilo od krvave bajke u jednoj zemlji na Balkanu, kada su se pucnjevima pisale stranice istorije ovog prkosnog grada u kome i danas odzvanja ,, Pucajte, ja i danje držim čas,,.

Danas, 21. oktobra, memorialni park Šumarice posetili su i radnici ,,Energetike,, doo sa rukovodiocima i odali počast nevino nastradalim žrtvama.


Odložen početak grejne sezone

17.10.2022

Poštovani korisnici,
Na osnovu Odluke o uslovima i načinu proizvodnje, distribucije i snabdevanja toplotnom energijom ,,Energetika,, doo je uputila predlog da se odloži početak grejne sezone Grdaskom veću Grada Kragujevca. Gradsko veće je usvojilo naš predlog, tako da u skladu sa donetim merama štednje, a u skladu sa vremenskim prilikama, donesena je odluka da će  grejna sezona početi, najdalje, prvog novembra, ako vremenske prilike ne budu uslovljavale drugačije.

Kretanje dnevne temperature pratiće se svakodnevno i korisnici će biti blagovremeno obavešteni kada su se stekli uslovi za početak grejne sezone.

Takođe, računi za oktobar mesec će biti umanjeni  u skladu sa isporukom toplotne energije.

 


Primena obnovljivih izvora energije u sistemu daljinskog grejanja

13.10.2022

„Energetika” D.O.O. danas je bila učesnik Međunarodne investicione konferencije “Zapadni Balkan u energetskoj tranziciji” u organizaciji Evropsek banke za obnovu i razvoj - EBRD.

Panelista na temu “Primena obnovljivih izvora energije u sistemu daljinskog grejanja” je  bio  direktor “Energetika” D.O.O. dr Andreja Ilić koji je tom prilikom istakao važnost korišćenja obnovljivih izvora energija u sistemu daljinskog grejanja.

Danas su predstavljeni budući planovi za sistem daljinskog grejanja na teritoriji grada Kragujevca. Veliko interesovanje svih učesnika privukao je projekat korišćenja otpadne toplote iz državnog Data centra.

Pored direktora panelisti su bili i gospodin Daniel Berg, direktor projekta “Bolja energija” USAID, Dejan Jovišević, tehnički direktor “EKO toplana” Banja Luka, Dušan Macura iz novosadske toplane i drugi eminentni stručnjaci iz oblasti energetike.

Predstavnici EBRD su izrazili  zadovoljstvo zbog  uspešno završene prve faze projekta modernizacije sistema daljinskog grejanja u Kragujevcu.

 


Završen projekat modernizacije daljinskog grejanja u ,,Energetici,,

05.10.2022

Današnja poseta ministarke zaštite životne sredine Irene Vujović zejedno sa gradonačelnikom Kragujevca Nikolom Dašićem i generalnim direktorom „Energetike,, doo  dr Andrejom Ilićem Matične lokacije ,,Energetika,, doo,  pokazuje veličinu projekta koju je ,,Energetika,, doo zajedno sa gradom Kragujevcom uspela da realizuje.

Ponosno smo danas stajali pored ministarke Irene Vujović i svim građanima Kragujevca, tek sad svesni onoga šta smo uspeli da realizujemo zajedno sa gradom Kragujevcom. „Energetika“ doo je projekat modernizacije daljinskog grejanja u Kragujevcu, vredan od oko 18 miliona evra, a finansiran iz kreditne linije Evropske banke za obnovu i razvoj, uspela da završi. Pored prve faze projekta, u kojoj su kotlovi na ugalj zamenjeni kotlovima na prirodni gas, realizovaće se  druga faza u okviru koje se planira saniranje pepelišta u krugu „Energetike,, doo.

Danas, u prisustvu ministarke zaštite životne sredine Irene Vujović i gradonačelnika Grada Kragujevca Nikole Dašića, obišli smo našu novu kotlarnicu koja će, od ove grejne sezone, grejati građane Kragujevca.  Prva faza projekta sistema modernizacije grejanja sistema daljinskog grejanja je uspešno završena.

Ovo nije iskorak, već skok u topliji, ekološki čistiji, lepši i zdraviji Kragujevac. Na ovaj način, ne samo da ćemo unaprediti životnu sredinu, nego ćemo građanima Kragujevca pružiti još kvalitetnije i bolje grejanje. Instalirano je pet novih kotlova na gas, završen je remont svih kotlarnica kao i rekonstrukcija delova distributivne mreže. Grejna sezona za 22 000 korisnika počinje 15. oktobra, a ukoliko vremenski uslovi to zahtevaju ,,Energetika,, je spremna da počne sa grejanjem odmah, rekao je Andreja Ilić,  direktor „Energetike“ doo.

Ostvaren je cilj, u predviđenom roku da se pređe na ekološki prihvatljiv energent i najsavremeniju tehnologiju, a samim tim obećano unapređenje kvaliteta života u Kragujevcu, od ove grejne sezone, će se osetiti. „Energetika“ doo greje više od 22 000 potrošača u Kragujevcu i realizacijom ovog projekta je uspostavljen održivi razvoj sistema daljinskog grejanja u Kragujevcu balansiranjem tehnološkog, ekonomskog, socijalnog i faktora životne sredine. Modernizacijom kotlova se podrazumeva rešavanje višedecenijskog problema koji imaju Kragujevčani.

Pozitivni efekti ugradnje novih kotlova na gas će biti višestruki i dugoročni. Primenom nove, najsavremenije tehnologije u Evropi, koja će biti implementirana i promenom energetnata, grejanje će biti kvalitetnije sa manjim potencijalnim rizicima i minimalnim odrazom na životnu sredinu i, po rečima gradonačelnika Kragujevca Nikole Dašića,   zahvaljujući ovom projektu Kragujevac se posle šest decenija oslobađa jednog velikog zagađivača. Konačno smo novim generacijama omogućili da udišu zdrav vazduh i to je najvažnije. Ne samo da dozvoljavamo sledećim generacijama da udišu bolji i čistiji vazduh, već  i kao grad smo ponosni što smo naišli na podršku  cele države koja je prepoznala važnost ovog projekta, bez koje  bi bilo nemoguće realizovati celokupan projekat.

,,Danas je i moje neizmerno zadovoljstvo jer je ovo jedan od najvećih projekata kojim je rukovodilo Ministarstvo zaštite životne sredine koji je upravo  završen i počeo je sa radom. Zamenjeni su kotlovi u toplani Grada Kragujevca, čitava zgrada „Energetike,,  je sređena, sve je rađeno po svetskim standardima i sad smo imali priliku da obiđemo postrojenje kojim možemo da pariramo svakom Evropskom gradu. Realizacijom ovog projekta, što je najbitnije, obezbeđujemo Kragujevčanima kvalitetniji život,, , izjavila je ministarka Irena Vujović.

Modernizacija kotlova je samo prva faza projekta koji podrazumeva i rešavanje problema pepelišta, koje posebno opterećuje stanovnike u naseljima Pivara i Lekina bara. Uklanjanje preko 40 000 tona nagomilanog pepela, obuhvaćeno je drugom fazom projekta i planirano je početkom naredne godine. Za realizaciju druge faze projekta odvojeno je dodatnih 4 miliona evra.

 


„Energetika“ d.o.o. spremno ulazi u grejnu sezonu

03.10.2022

Poštovani korisnici,
„Energetika“ d.o.o.  spremno ulazi u predstojeću 2022/2023 grejnu sezonu.

Obaveštavamo naše cenjene korisnike da ćemo početi, u narednom periodu, sa toplim probama.

Potrebno je proveriti sekundarne instalacije i kvarove prijaviti, kako bismo reagovali na vreme i sprečili, eventulanu, havariju.


Počeci realizacije projekta za korišćenje obnovljivih izvora energije u "Energetici"

20.09.2022

Klimatske promene postaju sve snažnije, nanose štetu ukupnom razvoju privrede, stvaraju  ekološku neravnotežu i izazivaju neodrživ razvoj. Izbor zelenih investicija od strane kompanija je neophodan za ekonomije zelenog rasta uopšte, a posebno za strategiju zelenog rasta Srbije. Prepoznavanje ovoga problema ujedinilo je današnje učesnike sastanka na kome je jedan od 11 gradova Srbije i grad Kragujevac koji  započinje proces modernizacije sistema daljinskog grejanja i, od danas, korišćenje obnovljivih izvora energije.

U ime grada Kragujevca Memorandum o razumevanju sa potpredsednicom Vlade Srbije i ministarkom rudarstva i energetike, prof. dr Zoranom Mihajlović, direktorom Evropske banke za obnovu i razvoj za Zapadni Balkan Mateom Kolanđelijem i Nj.E. Ursom Šmidom ambasadorom Švajcarske u Srbiji, potpisali su gradonačelnik  Kragujevca Nikola Dašić i direktor ,,Energetike“ Andreja Ilić.

Danas ne postoje važnija i skuplja reč od energije i energetske bezbednosti. Podaci kažu da se danas proizvodi 37 GWh toplotne energije iz obnovljivih izvora energije. Realizacijom planiranih projekata u 11 lokalnih samouprava, iz OIE ćemo proizvoditi 197 GWh toplotne energije, odnosno 3,5 puta više. Takođe, ovi projekti će rezultirati smanjenjem emisije ugljendioksida za oko 25.000 t godišnje. Svaka tona, svaki kilogram gasova i čestica manje znači kvalitetniji život , poručila je Zorana Mihajlović

Prisutnima se obratio i Mateo Kolanđeli regionalni direktor EBRD – a za zapadni Balkan koji je istakao da je u svetlu krize značaj projekta započetog pre godinu dana još veći. Ovo će biti primer kako da ubrzamo energetsku tranziciju, poboljšamo energetsku bezbednost i unapredimo kvalitet vazduha.

Prema rečima ambasadora Švajcarske u Srbiji Ursa Šmida, obe naše zemlje suočavaju se sa izazovima kada je reč o smanjenju emisija sa efektom staklene bašte i trudimo se da povećamo procenat OIE koje koristimo za proizvodnju energije. Projekat će pokazati kako sistem daljinskog grejanja u Srbiji može da funkcioniše korišćenjem OIE, stvarajući tako primer najbolje prakse i razvijajući tržište za zelene i inovativne tehnologije.

U Memorandumu je za Kragujevac planirano finansiranje dva projekta:  Korišćenje otpadne toplote iz Državnog data centra i Izgradnja kotla na biomasu na matičnoj lokaciji u Energetici.
Vrednost projekta je 40,5 miliona evra. EBRD, sa kojim se prvi put sarađuje na ovaj način, kreditira projekat sa 30 miliona evra, a švajcarska vlada i EU doniraju 7,5, odnosno tri miliona evra. U naredne četiri godine svi projekti će biti gotovi i omogućiće da i drugi gradovi koriste obnovljive izvore za proizvodnju toplotne energije.


OBAVEŠTENJE ZA KORISNIKE

13.06.2022

Poštovani korisnici,
ugovore o snabdevanju toplotnom energijom ,,Energetike,, doo,  koje ste dobili na kućnu adresu,  možete da donesete u prostorije Gradske toplane, u ulicu  Nikole Pašića broj 15, svakog radnog dana od 7 do 15 časova.

Porebno je dostaviti jedan potpisan primerak.


Radovi na modernizaciji daljinskog grejanja u ,,Energetici,, idu po planu i privode se kraju

24.05.2022

Do sada je pristigao veći deo opreme kao što su kotlovi, gorionici, izmenjivači toplote, kotlovske pumpe, veći deo sistema za održavanje pritiska, pristigle su sve cevi za distributivne vrelovode. Očekivani efekti modernizacije sistema, nakon završetka izgradnje i rekonstrukcije ,,Energetike,, , ukupnog toplotnog kapaciteta na Matičnoj lokaciji nove kotlarnice, sa ekonomajzerima je 112 MW, ogledaju se u sigurnosti u isporuci toplotne energije, povećanju stepena korisnosti, smanjenju potrošnje energenata i gubitaka primarne energije kao i smanjenju aerozagađenja. Sve navedeno nedvosmisleno pokazuje opravdanost ulaganja u modernizaciju sistema daljinskog snabdevanja toplotnom energijom u ,,Energetici,,.

Radovi na modernizaciji daljinskog grejanja u ,,Energetici,, teku planiranim tempom , na zadovoljstvo generalnog direktora ,, Energetike,, dr Andreje Ilića, svih zaposlenih, a nadamo se, uskoro i svih naših sugrađana, tako da su svi kotlovi postavljeni na svoje mesto. Izvršeno je oko 70% postavljanja cevi i armature unutar kotlarnice, postavljene su posude za održavanje pritiska u kotlovskom krugu, a u toku je montaža posuda za održavanje pritiska u distributivnom sistemu, radi se na izradi sistema za hemijsku pripemu vode, postavljeni su dimnjaci visoki 42 metra, radi se na postavljanju dimnjaka i eksplozivnih klapni, elektro ormari se sklapaju u prostorijama izvođača i instalirane su kotlovske pumpe.

U toku je postavljanje cevnih nosača za distributivne vrelovode, do pređašnjeg mesta transformacije toplotne energije.

Napominjemo da je za celokupan projekat odvojeno 18 miliona evra i ulažemo nesebično napore da se plan realizuje u planiranom roku.