Dispečerska služba

034/336-238; BESPLATNI POZIV: 0800/034-033

Počela izgradnja kotlarnice na gas

27.10.2021

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić danas je posetila kragujevačku "Energetiku" gde je sa direktorom dr Andrejom Ilićem obišla radove na modernizaciji sistema daljinskog grejanja, odnosno izgradnji kotlarnice na gas. Pored premijerke, obilasku su prisustvovali Vujović ministarka zaštite životne sredine, Mateo Kolanđeli direktor EBRD za Zapadni Balkan i Nikola Dašić gradonačelnik Kragujevca.

"Zahvaljujući razumevanju predsednika države Aleksandra Vučića i Vlade Srbije i angažovanju našeg gradonačelnika Nikole Dašića, realizuje se projekat modernizacije daljinskog grejanja i sanacija pepelišta. Pored smanjenja zagađenja vazduha, zemljišta i podzemnih voda, biće poboljšana i energetska efikasnost sa 55 na preko 95 posto. Snaga nove kotlarnice biće 110 MW. Građanima Kragujevca obezbeđuje se pouzdano, kvalitetno i efikasno grejanje uz minimalan ekološki odraz", istakao je direktor Energetike dr Andreja Ilić i dodao da su kotlovi koji danas rade grejali domove Kragujevčana 59 godina zahvaljujući vrednom radu i posvećenosti svih zaposlenih u Energetici.

Direktor je svoje obraćanje zaključio rečima da je za sve zaposlene u "Energetici" današnji dan veoma poseban i da su neizmerno zahvalni što je država prepoznala i obezbedila sredstva za rešavanje ovog, prvenstveno,  ekološkog problema koji nas sve opterećuje više decenija.

 Zaštita životne sredine je jedan od prioriteta Vlade Republike Srbije u ovom mandatu, i to u tri oblasti:

1.       Poboljšanje kvaliteta vazduha,

2.        Upravljanje  čvrstim otpadom

3.        Zaštita vode i upravljanje otpadnim vodama

"Kragujevac je bio jedan od prioriteta kada govorimo o lokalnim  samoupravama, kao grad sa jednim od najgorih stepena aerozagađenja u Srbiji, upravo i zbog načina daljinskog grejanja na ugalj. Zbog toga mi je toliko važno što smo danas ovde da obeležimo početak radova na zameni kotlova, zameni energenata",  istakla je Ana Brnabić, predsednica Vlade Srbije.

"Projekat čija je realizacija upravo krenula vredan je 18 miliona evra i jedan je od najbrže projekata, na kojima u okviru Ministarstva koje vodim, radimo sa EBRD. Samo u jednoj kalendarskoj godini, obezbedili smo finansiranje, sproveli sve zakonske procedure i započeli radove, što je za svaku pohvalu. Želim da istaknem veoma dobru saradnju sa EBRD i da se zahvalim gospodinu Mateu i njegovom timu što su razumeli koliko su ovi ekološki projekti za nas važni" ,rekla je ministarka Irena Vujovićeva.

 ,,Počeli smo da radimo u januaru, potpisali prve sporazume već u julu. Samo tokom tri meseca od potpisivanja, mi smo otpočeli sa izgradnjom i tenderskim procesima koji su sprovođeni po pravilima EBRD-a, na osnovu kojih se ispunjavaju najviši zahtevi i standardi za izvođače i tehnologije koje su najbolje. Ovo je veoma dobar primer koji pokazuje kako se i brzo i mogu ispuniti veoma visoki standardi, i kako zapravo i jedno i drugo idu zajedno,, ,kaže Mateo Kolanđeli, direktor EBRD za Zapadni Balkan.

 ,,Ovo je uvod u novu epohu u istoriji Kragujevca. Čitave generacije mladih ljudi nisu imale priliku da izrastu u jednom normalnom okruženju, sa čistim vazduhom, nego su stasale u prljavštini koja je izlazila sa ove deponije pepela i iz ovih kotlova. Najiskrenije se zahvaljujem pre svega predsedniku Republike Srbije, premijerki, ministarki Vujović, što su meozbiljno shvatili u apelima da nam pomognu da Kragujevac konačno očistimo od zagađenja u vazduhu. Veliko hvala jer ste na taj način razumeli Kragujevčane. Ono što je još bitno pomenuti
je da je upravo ova decenija, posvećena borbi za očuvanje prirodne sredine i veoma je važno da upravo Srbija na ovaj način pokazuje da želi i može da se bori sa svim ekološkim problemima,
rame uz rame sa najrazvijenijim državama sveta. Posebno mi je zadovoljstvo što ta borba, na neki način, kreće upravo iz Kragujevca ,, ,rekao je gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić.