Dispečerska služba

034/336-238; BESPLATNI POZIV: 0800/034-033

Obaveštenje

28.02.2022

U petak, 25.2.2022., održana je, u prostorijama Opštine Grada Kargujevca,  javna prezentacija projekta Studije procene uticaja na životnu sredinu u okviru projekta rekonstrukcije kotlarnice „Zastava“ i rekonstrukcije dela vrelovoda od termocentrale TC-1 do termocentrale TC-2 .

Obrađivač studije, Bratislav Krstić, direktor firme ,,Ekovok2017,, iz Beograda, u izlaganju prezentacije je istakao da je Studija bila objavljena u sredstvima informisanja i na javnom uvidu preko 20 dana, tako da su zainteresovani organi, organizacije i svi zainteresovani mogli da budu upoznati sa svime šta je u njoj rađeno.

Prezentacji , koju je izlagao Bratislav Krstić, obrađivač studije, su prisutvovali Dragan Marinković načelnik Gradske uprave za razvoj i investicije, Velibor Stevanović, izvršni direktor ,,Energetika,, doo predstavnici medija, predstavnici ekoloških udruženja, predsednici mesnih zajednica iz Kragujevca kao i nekoliko zaineteresovanih građana.

Sve popularnija tema koju je ,,Energetika,, doo , malo neuobičajenim redosledom, prvo primenila u praksi, pa kasnije u teoriji, je pokušaj da i ostale institucije kao i građane pojedinačno motiviše da slede njen primer i da aktivno razmišljaju na koji način mogu učestvovati u smanjenju količine nezdravih materija koje građani udišu prelaskom na ekološki prihvatljive energente ili prelaskom na daljinsko grejanje. Na problem zagađenja vazduha ukazao je Dragan Marinković, načelnik Gradske uprave za razvoj i investicije, rekavši da kompletno smanjenje loših čestica u vazduhu delom će se smanjiti prelaskom rada kotlova ,,Energetika,,doo na prirodni gas, a da u svemu moraju učestvovati i ostali da bismo napravili jednu celinu koja će nam omogućiti da vazduh bude onakav kavom svi težimo-nezagađen .

,, Što se tiče ,,Energetike,, doo, neće biti zagađenja i svi će parametri , koji se odnose na emitovanje loših čestica, biti i ispod zakonskog propisanog minimuma. Grejanje na gas je ekološki prihvatljivo i od sledeće grejne sezone imaćemo mnogo kvalitetniji vazduh u Gradu Kragujevcu, ali moramo imati u vidu da u Kragujevcu imamo preko 30.000 individualnih ložišta koji se greju na čvrsta goriva i doprinose aerozagađenju i ,nadmo se, da ćemo u nekoj skorijoj budućnosti imati rešenje i za to da individiualni potrošači pređu na ekološki prihvatljive energente ili na sistem daljinskog grejanja“, rekao je Dragan Marinković, načelnik Gradske uprave za razvoj i investicije.

Na pitanja građana i predsednika mesih zajednica šta to konkretno znači za Kragujevčane, Velibor Stevanović, izvršni direktor ,,Energetika“ doo je rekao:

,, Reč je o jednom od najznačajnijih projekata za Kragujevac koji se realizuje uz podršku Vlade Republike Srbije i Ministarstva za zaštitu životne sredine. Dva, od ukupno pet kotlova, već su stigla u „Energetiku“ a isporuka preostala tri kotla očekuje se veoma brzo, nakon čega počinje njihova ugradnja u novo postrojenje. U svakom slučaju, sada je sasvim izvesno da će Kragujevčani u narednu grejnu sezonu ući sa kotlovima na gas.
Ovim pokazujemo da gradska vlast i republička vlast brinu o zdravlju naših sugrađana i naše dece, kvalitetu vazduha koji udišemo i generalno boljem funkcionisanja ,,Energetike“ kao preduzeća jer će novi kotlovi zameniti stare koji već 60 godina rade na ugalj, staru tehnologiju novom tehnologijom, po evropskim standardima, sa boljim iskorišćenjem, tako da će benefiti biti dvostruki i ekološki i tehnološki.“

Velibor Stevanović se zahvalio svima na interesovanju i istakao da je ovo zajednički projekat, projekat svih nas iz razloga što svi mi moramo da brinemo o zdravlju, a ovo je jedan od načina da je svaka inicijativa, praćenje parametara zagađenja dobrodošla svima nama kao smernica za dalje napredovanje kao i same realizacije ovog projekta. Ovim se kotlarnica pravi da ne može da bude za pet godina prevaziđena, nego je rađena po evropskim standardima da traje. Predviđeno je takođe, kontinuirano praćenje da u svakom trenutku, u realnom vremenu, možemo da imamo uvid kolika je emisija štetnih materija u vazduhu koja će biti javna, odnosno dostupna svima."