Dispečerska služba

034/336-238; BESPLATNI POZIV: 0800/034-033

Prva sednica Kriznog štaba grada Kragujevca

17.03.2020

Krizni štab grada Kragujevca koji je danas formiralo Gradsko veće, večeras je održao svoju prvu sednicu na kojoj se razgovaralo o mnogim temama u cilju donošenja preporuka i saveta za ponašanje tokom vanredne situacije.

U Kriznom štabu kao savetodavnom telu Gradskog veća nalaze se  predstavnici svih zdravstvenih ustanova i bezbednosnih institucija u gradu, načelnici Gradskih uprava, članovi Gradskog veća, predstavnik Pošte, domaćeg trgovinskog lanca, kao i predstavnik taksi prevoznika.

Državni vrh je proglašenjem vanrednog stanja uozbiljio situaciju, ali ono što smo prvog dana mogli da vidimo je da dobar deo stanovništva ne shvata ozbiljnost trenutka u kome se nalazimo. Zadatak Kriznog štaba je da Gradskom veću predloži sprovođenje određenih mera zaštite, protokola i preporuka građanima, pravnim i fizičkim licima.

Jedan od zaključaka je da se ograniči rad ugostiteljskih objekata od 8 do 20 sati. Ozbiljne preporuke Krizni štab je dao za igranje dece u parkićima i igralištima. I pored vanrednog stanja i upozorenja koliko je virus opasan, roditelji decu izvode da se igraju u parkićima, na mobilijarima sa plastičnim i metalnim delovima gde postoji velika opasnost od zaraze. Lepo je vreme, ali ne treba ih izvoditi tamo gde će biti u kontaktu sa drugom decom, jer zbog toga vrtići i ne rade, već da se na minimum svede mogućnost da dođu u dodir sa virusom.

Mnogo smo još toga spremili i sve će to kroz zaključak sa večerašnje sednice Kriznog štaba da se vidi, poručio je predsednik Kriznog štaba, gradonačelnik Radomir Nikolić. Krizni štab planira da uključi skupštine stanara u čitav proces, Crveni krst, volontere sa svih strana, političke organizacije sa svojim volonterima i verujem da ovo može da se pretvori u jednu sveobuhvatnu akciju. Ali, sve ovo može da propadne ukoliko onaj deo populacije koji neozbiljno shvata sve ovo ne bude želeo da se uključi ozbiljnije u proces primirivanja razvoja korona virusa u Srbiji i Kragujevcu.

Posebna pažnja biće poklonjena penzionerima koji će moći da dobiju uslugu nabavke hrane i lekova, a naći će se i način kako da se podižu njihove penzije.

Pored broja telefona Doma zdravlja 034 / 500 – 100 i brojeva u Institutu za javno zdravlje 034 / 504 518; 065 / 8776914 i 065 / 8777000 u funkciji je i broj Situacionog centra 505 800 na koji mogu da se jave penzioneri ako imaju bilo koji problem u funkcionisanju, nevezano za zdravstvene probleme.

Na sednici Kriznog štaba bilo je reči i o izradi propagandnog materijala jer mnoge stvari još uvek nisu jasne sugrađanima – šta je kućna izolacija, kako pojačati mere higijene, kako pravilno dezinfikovati ulaze u zgradama, liftove, stepeništa, stanove, koji su simptomi korona virusa, gde i kome da se jave ako osete simptome, način očuvanja mentalnog zdravlja i drugo.